Невиђено 4 миленијума

Ко је Хамураби којег је Петронијевић упоредио са Шмитом: Је ли Нијемац умислио да га је Бог послао

  • Извор: АТВ
  • 29.04.2024. 17:24

Адвокат предсједника Републике Српске Милорада Додика, Горан Петронијевић, упоредио је њемачког туристу у БиХ Кристијана Шмита са вавилонским владарем Хамурабијем.

Петронијевић је рекао да још од времена Хамурабија, који је владао од 1709. до око 1669. године прије нове ере, није виђено оно што је Шмит покушао да уради.

Од Хамурабија до данас није постојао примјер да личност која узима улогу законодавца доноси закон о себи, закон који се односи на њега. Ко не слуша мене, иде у затвор", рекао је Петронијевић.


Петронијевић: Зашто се Кристијан Шмит плаши суда?

Петронијевић: Зашто се Кристијан Шмит плаши суда?

Али, ко је био Хамураби и зашто је с њим Шмит упоређен.

Хамураби је био владар Старог вавилонског царства. Био је син и насљедник краља Син-Мубалита, а на престо је дошао 1792. године прије нове ере, по сумерском попису краљева.

Био је велики освајач, али је познат и по свом законику који спада у једну од најстаријих збирки закона у историји.

Иако, историјски гледано, изузетно значајан, Хамурабијев законик у први план је управо стављао овог владара. Баш као што и Шмит жели да уради.

Законик се састојао из три дијела: пролог, чланови и епилог. У прологу пише како је Хамураби послат од стране богова на земљу да на њој успостави мир, ред и правичност.


"Најзанимљивије је било када сам судији добацио да казни тужиоца; 'Казни и мене, молим те'“

Други дио, по Шеловој нумерацији, садржи 282. кратко исписана члана.

У завршном дијелу Хамураби наводи своје заслуге, обећава божанске награде онима који поштују законик и проклиње оне који га не поштују. Законик се примјењивао у цијелој Месопотамији и послије Хамурабијеве смрти.

Стога, скоро четири хиљаде година није урађено оно што Нијемац покушава да уради у БиХ.

Можда је и Шмит умислио да га је Бог послао како би он по својој вољи дијелио правду, па ради нешто што није виђено четири миленијума.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?