Шта пише у документима СИПА

Ко кочи истрагу против Шмита?

  • Извор: АТВ
  • 01.11.2023. 21:03

Готово два мјесеца надлежне институције у БиХ не дају одговоре на питања да ли Кристијан Шмит и чланови његовог личног обезбјеђења легално бораве у БиХ

Какав је њихов статус? Да ли имају одговарајуће дозволе за рад и боравак у БиХ или већ двије године грубо, без икаквих санкција, крше законе ове земље, надлежне институције јавности још нису саопштиле.

Одговоре је, на захтјев српског члана Предсједништва БиХ, Министарство безбједности БиХ почетком септембра затражило од Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) наводећи да, између осталог, Шмита обезбјеђују припадници Специјалне јединице Њемачке.

Дописи без одговора

Из докумената који су у посједу АТВ-а видљиво је да се СИПА у вези с тим обратила надлежним агенцијама, али одговори који су им достављени нису задовољили ни основну знатижељу јавности, а камоли потребне податке.

О свему је обавијештено Тужилаштво БиХ које је потом формирало предмет и затражило додатне провјере, будући да их је СИПА обавијестила да одговори које су им доставили Гранична полиција, Служба за послове са странцима и Дирекција за координацију полицијских тијела нису садржавали тражене податке.

Гранична полиција није доставила податке

У документима, који су посједу АТВ-а, СИПА јасно наводи да надлежне агенције, а посебно Гранична полиција БиХ, располажу подацима везаним за издавање, односно продужење дозвола за ношење оружја обезбјеђења Кристијана Шмита. Појашњавају да у вези с тим постоји коресподенција између Граничне полиције и надлежних министарстава, али да им подаци нису достављени. Зато предлажу Тужилаштву БиХ да сами траже податке, децидно наводећи у којим актима су они садржани.

Помиње се и акт Министарства безбједности БиХ од 4. новембра 2011. којим је Граничној полицији достављена нота Амбасаде Њемачке од 26. октобра 2021. у којој су садржани тачни подаци о службеницима којима је потребно продужење дозвола за ношење оружја.

По наредби Тужилаштва БиХ средином октобра СИПА се обратила и Министарству иностраних послова БиХ тражећи информације који се односне на статус и боравака Шмита и његовог обезбјеђења у БиХ.

”Наиме, уколико наведена лица имају дипломатски статус потребно нам је доставити информацију о начину стицања статуса, са копијом документације на основу које је одобрен предметни статус”, наводи се у допису СИПА.

Посебан осврт на дуге цијеви

У истом допису траже се и сви доступни подаци, документација и  коресподенција коју је МИП запримио у вези са уносном оружја и муниције у БиХ од стране припадника Шмитовог обезбјеђења.

Нови допис је поново послат на адресу Граничне полиције БиХ, а у њему је поред података тражена и информација о правном основу, прописима и условима под којима страни држављани и чланови међународни организација могу уносити оружје и муницију у БиХ, са посебним освртом на дуге цијеви.

Сличан упит прослијеђен је и Министарсту безбједности БиХ од којег се траже копије свих прописа и процедура везаних за давање сагласности и сачињавање дозвола за унос, ношење и држање оружја за представнике страних држава или међународних организација, са посебним освртом на оружје са дугим цијевима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)