Бањалука

Којић: Амбасада САД свакодневно врши притисак на правосуђе

  • Извор: СРНА
  • 30.01.2024. 19:23

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милорад Којић рекао је да Амбасада САД свакодневно врши одређени притисак на правосуђе у БиХ.

"У свакој нормалној земљи у свијету да то уради било који амбасадор добио би ноту и морао би бити протјеран јер нема право да се мијеша у унутрашње односе", истакао је Којић.

Он је рекао новинарима да Амбасада САД у БиХ седмично издаје по пет саопштења и реагује на одређене процесе, те је и данас објавила два саопштења - једно о измјени Пословника Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, а друго о осуђујућој пресуди бившем федералном премијеру Фадилу Новалићу у предмету "Респиратори".


Како да провјерите имате ли неплаћених казни

Како да провјерите имате ли неплаћених казни

"Имали смо и саопштење да се мора мијењати Устав БиХ како би се спровела пресуда Европског суда за људска права. То није њихов посао, да говоре шта треба домаћи политичари да раде", нагласио је Којић.

Он је указао да је ненормално да Амбасада потпуно отворено доказује да има приступ одређеним информацијама и на основу тог приступа још ненормалније јавно реагују.

"Поставља се логично питање одакле амерички амбасадор добија информације. Потпуно је ненормално да се достављају информације било којој амбасади", рекао је Којић и навео да нико од новинара који прате сједнице ВСТС-а нема приступ, нити могућност да утврди ко је гласао за измјене члана четири Пословника ВСТС-а.


Полиција позвала Ђајића на саслушање

Полиција позвала Ђајића на саслушање

Којић је рекао да је очигледно да америчка Амбасада у БиХ, с обзиром на сва саопштења која свакодневно издаје и врши одређену врсту притиска у БиХ на правосуђе, треба да се у БиХ региструје као политичка странка.

"Америчка Амбасада је себи дала много за право и оно што им је препорука - формирајте политичку партију, па да видимо шта народ мисли о вама и да ли можете на изборима прећи било какав цензус", рекао је Којић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)