Посланик СНСД-а у ПД БиХ

Којић: Изгласати престанак важења закона о Тужилаштву и Суду које су наметнули високи представници

  • Извор: СРНА
  • 20.11.2023. 14:46

Посланик СНСД-а у Предстаничком дому Праламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је данас да је уставни основ за доношење закона о престанку важења закона о Тужилаштву и Суду БиХ садржан у одредби према којој је парламент БиХ надлежан за доношење закона, а не високи представници наметањем одлука.

Којић је, образлажући законске приједлоге на сједници Представничког дома, навео да су закони о Тужилаштву и Суду БиХ донесени наметнутим одлукама високих представника у БиХ Педија Ешдауна и Волфганга Петрича, који нису имали овлаштења да преузму улогу законодавца или уставотворца.

"Из свега произлази да су високи представници противправно на основу Анекса 10 и такозваних бонских овлаштења основали институцију на нивоу БиХ, односно Тужилаштво и Суд БиХ", рекао је Којић.

Посланици Представничког дома неће расправљати о Приједлогу закона о врховном суду

Посланици Представничког дома неће расправљати о Приједлогу закона о врховном суду

Он је појаснио да је чланом пет Анекса 10 Дејтонског споразума дефинисано да високи представник има ауторитет за коначну интерпретацију Споразума о цивилном спровођењу мирног рјешења, односно да има овлаштења да тумачи само Анекс 10, а не комплетан Дејтонски мировни споразум.

Којић је навео и да бонски закључци нису закључци, већ да је у правном погледу ријеч о уговору који су 1997. године у писаном облику међусобно закључиле САД, Канада, Велика Британија, Њемачка, Француска, Турска и друге државе, правно неосновано назвавши се такозваним Савјетом за примјену мира у БиХ, упркос томе што постојање тог тијела није дозвољено ниједним извором међународног права.

"Досљедно тој чињеници, која је правно необорива пред сваким судом, те државе нису имале право да ишта наређују БиХ, чланици УН, нити да било кога трећег, па ни појединца званог високи представник у БиХ овласте да може било шта наметати као правни акт у БиХ, а камоли као устав или закон", навео је Којић.

Конаковић: Прва група Палестинаца стиже данас у Сарајево

Конаковић: Прва група Палестинаца стиже данас у Сарајево

Којић је истакао да је високи представник прекорачио овлаштења која су му дата Анексом 10 Дејтонског споразума, те прекршио Устав БиХ у којем је јасно дефинисано да све функције и овлаштења, која Уставом нису изричито додијељена институцијама БиХ, припадају ентитетима.

"Треба се вратити на почетак и исправити грешке које су прављене“, рекао је Којић и додао да је веома битно да се данас ови законски приједлози усвоје по хитној процедури.

Пратите нас и путем Вибера