Посланик у ПД ПС БиХ

Којић: Понашање Лагумџије најбољи показатељ каква је државна заједница БиХ

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2024. 11:57

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Милорад Којић изјавио је да амбасадор БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија није смио самовољно потписати заједничко саопштење у вези са сукобом у Украјини без претходне сагласности Предсједништва, оцјењујући да је то најбољи показатељ каква је БиХ државна заједница.

Којић је рекао Срни да је Лагумџија, самовољним потписивањем заједничког саопштења 47 земаља којим се "позива Русија да прекине агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине", још једном показао да се у БиХ не спроводи оно што је Уставом и законима загарантовано.

"У овом конкретном случају била је потребна сагласност Предсједништва, што Лагумџија није имао. Самоиницијативно је раније исто тако поступао и Свен Алакалај и они прије њега, али и министар иностраних послова у Савјету министара", указао је Којић.

Он је подсјетио на став Републике Српске и непостојање консензуса у БиХ када је ријеч о сукобу у Украјини, те да у складу с тим нико нема право да било којим актом или изјашњењем без сагласности и консензуса у Предсједништву једнострано доноси одређене закључке у вези са овим питањем.

"Али таква је државна заједница БиХ. И када ми кажемо да је она неодржива због таквих поступака онда смо криви због јавно израженог става, а у ствари кроз овакве примјере не морамо ни да говоримо јер се само види да је то потпуно неодрживо", нагласио је Којић.

Лагумџија је спорну заједничку изјаву 47 земаља потписао јуче у Њујорку без одобрења Предсједништва БиХ које је једино надлежно за креирање спољне политике.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да то што је Лагумџија у лично име потписао нечије саопштење не значи да иза тога стоји БиХ, нити њена влада које иначе нема.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.