Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ

Којић: Правосуђе БиХ дотакло дно правичности именовањем судија са ратном прошлошћу

  • 08.02.2024. 12:19

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је правосуђе БиХ дотакло дно правичности именовањем за судије и тужиоце Суда и Тужилаштва БиХ људи са ратном прошлошћу у тзв. Армији БиХ, а на шта су упозоравале институције Републике Српске.

"Ми смо јасно указивали да ти носиоци правосудних функција не могу обављати основну надлежност свог посла, а то је непристрасност, објективност, а самим тим се урушава и видљиво је да је урушен интегритет правосуђа", рекао је Којић Срни.

Према његовим ријечима, правосуђе је због оваквих и сличних одлука дотакло дно правичности, баш због тога што необјективност и пристрасност искључиво користе за потребе својих страних ментора и неких домаћих политичких актера из Федерације БиХ.

Коментаришући то што је Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а одбацила наводе из информације о судијама и тужиоцима Суда и Тужилаштва БиХ који су обављали правосудне функције за вријеме оружаних сукоба у БиХ, коју је доставио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, Којић је рекао да је њихово образложење било потпуно бесмислено.

"Да јеси они одбацили, али је њихово образложење у том периоду када су одлучивали потпуно бесмислено и не одражава интегритет и независност правосуђа", нагласио је Којић.

Из ВСТС-а су истакли да је "поменуте чињенице о пријављеним судијама и тужиоцима провјеравала Независна правосудна комисија, што значи да су све информације о тзв. `ратној прошлости` биле познате тада надлежном тијелу, прије иницијалних именовања судија и тужилаца након извршене реформе правосудног система".

У допису Републичког центра је, између осталог, наведено из биографије неких судија и тужилаца да су били припадници тзв. Армије БиХ и носиоци правосудних функција који су судили Србима у рату, те да је међу њима и актуелни судија Сена Узуновић, Мирсад Стрика и други.

Којић, који је бивши директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, рекао је раније Срни да је овај центар, док је он био директор, доставио информацију ВСТС-у у којој се, између осталог, наводи да је Сена Узуновић била припадник такозване Армије БиХ и то помоћник командира.

Којић је тада истакао да је Узуновићева након тога обављала правосудну функцију у суду у Коњицу што ствара оправдану сумњу да не може бити непристрасна и да је врло свјесно постављена на позицију да као судија Суда БиХ суди предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.