Brčko distrikt 

Kolegijum Vlade osudio ispisivanje ustaških simbola 

  • 13.07.2018. 17:04

Kolegijum Vlade Brčko distrikta je na današnjem zasjedanju osudio ispisivanje grafita neprimjerenog sadržaja na više saobraćajnih znakova i autobuskom stajalištu u Brčkom, kojim je iskazan govor mržnje, saopšteno je iz brčanske Vlade.

Na pravcima Donji Rahić-Poljaci i Ulice-Donji Rahić, kako se navodi u saopštenju, ispisivanjem neprimjerenog sadržaja upućene su poruke koje su nesvojstvene za ovu lokalnu zajednicu i vrijednosti koje se poštuju. 

Kolegijum Vlade pruža punu podršku policiji i drugim nadležnim institucijama da efikasno rasvijetle ove događaje, identifikuju izvršioce i preduzmu potrebne mjere oko utvrđivanja odgovornosti i procesuiranja. 

Iz policije Brčko distrikta potvrdili su ovu informaciju i naglasili da su policijski službenici, po prijavi građana, izašli na lice mjesta i obavili uviđajne radnje. 

"O svemu je upoznato i Javno preduzeće `Putevi Brčko` zbog uklanjanja znakova i pripradnici policije trenutno preduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju događaja", rekao je šef Operativno-komunikacionog centra brčanske policije Halid Emkić. 

U proteklih nekoliko dana na nekoliko saobraćajnih znakova i mjesta na putnim komunikacijama Donji Rahić-Poljaci i Ulice-Donji Rahić u Brčkom iscrtani su ustaški simboli - slovo "U" i krst.