Ministar inostranih poslova

Konaković: Bećirović i Komšić su mogli lično pozvati Vranješa, predlažem da ga smijene

  • Извор: Агенције
  • 28.07.2023. 20:28

Elmedin Konaković, ministar inostranih poslova BiH, pozvao je danas članove Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića da smijene ambasadora BiH u Republici Srbiji Aleksandra Vranješa po hitnom postupku.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović zatražili su ranije danas od Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara da hitno pozove ambasadora na konsultacije povodom njegove izjave, iskazivanja zahvalnosti direktoru Bezbjednosno-informativne agencija Srbije Aleksandru Vulinu zbog davanja stipendije dvjema studentkinjama Valentini Vujičić i Slađani Todić, koje su suspendovane sa fakulteta u Sarajevu.

"Vidio sam danas u medijima da su članovi Predsjedništva BiH Bećirović i Komšić poslali dopis Ministarstvu inostranih poslova BiH, koji je kasno popodne stigao u Ministarstvo te da se od nas, zapravo, traži da pozovemo na konsultacije ambasadora Vranješa", kazao je Feni Konaković, prenose federalni mediji.

Vranješ: Srpski član Predsjedništva BiH podržala moj rad, nisam napravio nikakav prekršaj

Vranješ: Srpski član Predsjedništva BiH podržala moj rad, nisam napravio nikakav prekršaj

Dodao je kako je Ministarstvo ostvarilo kontakte te da se ambasador Vranješ oglasio i odbio dolazak u centralu u Sarajevu i bilo kakve razgovore.

Konaković u tom kontekstu ističe kako su Komšić i Bećirović mogli lično pozvati ambasadora Vranješa, navodeći kako oni kao članovi bh. Predsjedništva imaju pravo da pozovu na konsultacije.

"Članovi Predsjedništva su i dosada zvali amabasadore na razgovore/konsultacije i Ministarstvo inostranih poslova u tom smislu služi samo za tehničku podršku", precizirao je Konaković.

Dodik: Pozvao sam Vranješa na konsultacije, meni se odazvao

Dodik: Pozvao sam Vranješa na konsultacije, meni se odazvao

Kazao je kako taj dopis, zapravo, nije ni bio potreban, poručivši kako predlaže da članovi Predsjedništva Bećirović i Komšić smijene ambasadora Vranješa po hitnom postupku.

"Podsjećam da je riječ o osobi, koja je i ranije imala slične izjave. Glasali su za njegov izbor i, budući da Ministarstvo inostranih poslova BiH nema nikakve nadležnosti kada je riječ o sankcijama prema ambasdorima, to mogu jedino članovi Predsjedništva kao kolektivni organ", poručio je Konaković.

Пратите нас и путем Вибера