Министар у Савјету министара

Кошарац: Двоструки аршини Кришто, размишљамо о будућим мјерама

  • Извор: АТВ
  • 22.11.2023. 10:16

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац истакао је да нико, па ни предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто нема право да српским министрима ускрати могућност да на састанцима са међународним званичницима изнесу ставове у име Републике Српске.

"Ускраћивањем тог права, нападају се легитимно изабране институције Српске и њене политике засноване на Дејтонском споразуму, а које се искључиво фокусирају на мир, стабилност и договор два ентитета и три конститутивна народа", написао је Кошарац на Инстаграму.

Кошарац је подсјетио да је више пута јавно упозорио на чињеницу да српски министри у Савјету министара не добијају позиве да присуствују састанцима предсједавајуће Кришто и делегације Савјета министара са високим званичницима из региона, ЕУ и свијета.

Нешић затражио транспарентнију конкурсну процедуру за избор кандидата - кадета Граничне полиције БиХ

Нешић затражио транспарентнију конкурсну процедуру за избор кандидата - кадета Граничне полиције БиХ

"Протеклих неколико мјесеци биљежимо минимално четири таква случаја, гдје су на састанцима са предсједавајућом Кришто били и бошњачки министри, али из Републике Српске нико", навео је Кошарац.

Он је оцијенио да би се у најбољем случају једном могао десити пропуст или поткрасти грешка, али да понављање овакве праксе доказује да постоји врло јасна и дрска намјера Криштове да из разговора са међународним званичницима искључи представнике Српске у Савјету министара.

"Додатни парадокс лежи у томе што је госпођа Кришто међу најгласнијим заговорницима легитимног представљања. Чему онда двоструки аршини? Да ли се госпођа Кришто запитала да ли је Српска имала легитимног представника на састанку са (генералним секретаром НАТО-а) Јенсом Столтенбергом или са (предсједником Европске комисије) Урсулом фон дер Лејен у Савјету министара?", упитао је Кошарац.

Суд БиХ прихватио захтјев за одгађање рочишта предсједнику Српске

Суд БиХ прихватио захтјев за одгађање рочишта предсједнику Српске

Он је истакао да је апсолутно неприхватљиво такво понашање. "Интензивно размишљамо о нашим наредним поступцима и будућим мјерама којима ћемо одговорити на овако негативну праксу", навео је Кошарац.

Када са састанка буду искључени српски министар, истакао је Кошарац, онда не може да се говори о делегацији Савјета министара, већ о представницима Федерације.

"Назовите ствари правим именом! Са пуним правом постављамо питање вјеродостојности, тачности и кредибилитета ставова који се у име БиХ износе у разговорима без присуства српских министара", навео је Кошарац.

Он је истакао да Република Српска има шта да каже и да ће у њено име говорити њени легитимно изабрани представници на заједничком нивоу.

"То није наш хир, него Уставом и Дејтоном загарантовано право", навео је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.