Član Predsjedništva SNSD-a

Košarac: NATO put BiH ne postoji

  • Извор: СРНА
  • 16.02.2023. 10:07

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac poručio je da ne postoji put BiH ka članstvu u NATO-u i upozorio da Republika Srpska i predstavnici srpskog naroda u institucijama BiH nemaju namjeru da podrže donošenje takve odluke.

"Ne postoji saglasnost Republike Srpske i srpskog naroda za članstvo BiH u NATO savezu i toga su veoma svjesni najviši NATO zvaničnici u Briselu. Za nas nije sporan određeni oblik saradnje sa NATO-om, kroz precizno definisane planove i u obimu ne većem od onog kojeg u ovom trenutku ima i Republika Srbija. Pitanje NATO integracija i članstva je sasvim drugo pitanje o kome treba da postoji potpuno nova odluka, koja nema podršku srpskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH", rekao je Košarac.

Komentarišući izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza (SDP BiH) da su NATO integracije jedan od dva najvažnija spoljnopolitička cilja BiH, Košarac je u izjavi za Srnu podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske u oktobru 2017. godine donijela Rezoluciju kojom je proglasila vojnu neutralnost i stavila tačku na pitanje NATO integracija.

"Ta Rezolucija je obavezujuća za sve predstavnike Republike Srpske i mi se ponašamo i postupamo u skladu sa odredbama tog dokumenta. Imajući u vidu aktuelne događaje u našem najbližem susjedstvu, Evropi i svijetu, bila je to dalekosežno dobra odluka Narodne skupštine Republike Srpske", naglasio je Košarac.

On je stavove bošnjačkih političara o NATO integracijama BiH, koje ponavljaju u kontaktima sa zapadnim diplomatama i u izjavama za medije, ocijenio kao mantru u službi skupljanja dnevnopolitičkih poena i podrške stranaca.

"Želje su jedno, a politička stvarnost, zasnovana na dejtonskom Ustavu i načinu odlučivanja predstavnika dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH, nešto sasvim drugo", poručio je Košarac.

On je istakao da su integracije u Evropsku uniju (EU) u ovom trenutku jedini nesporni spoljnopolitički cilj BiH, ali i dodao da je potreban oprez imajući u vidu oprečne stavove, kao i neprihvatljiva politička uslovljavanja predstavnika institucija EU.

"Za nas u Republici Srpskoj posebno su sporni zahtjevi pojedinih ostrašćenih evropskih zvaničnika za uvođenje sankcija izabranim predstavnicima srpskog naroda, kao i održavanje stranog protektorata u vidu postojanja Kancelarije visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. To je nedopustivo za zemlju koja je dobila status kandidata za članstvo u EU", zaključio je Košarac.