Министар у Савјету министара

Кошарац: Српска за рјешавање свих 14 кључних приоритета

  • Извор: СРНА
  • 07.03.2024. 15:45

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац рекао је да је став Републике Српске и њеног руководства да је неопходно реализовати свих 14 кључних приоритета у пакету, али да постоје политичке структуре у ФБиХ које елементарне ствари стављају на другу листу чекања, попут закона о Уставном суду БиХ, који ће се морати наћи на дневном реду.

Кошарац је рекао да је било комплексно усагласити текст закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, те поновио да је Српска имала амбицију за реализацију свих 14 приоритета како се не би губило вријеме.

Он је напоменуо да постоје структуре које желе да на различитим основама тргују одређеним законима.

Вишковић: Настављамо са пројектом Бук Бијела без обзира на све изазове

Вишковић: Настављамо са пројектом Бук Бијела без обзира на све изазове

Кошарац је нагласио да Република Српска и њени представници никада неће одустати од фундаменталних ствари, а које се налазе међу 14 приоритета.

"Показали смо конструктивност на начин да смо уложили додатне напоре да се елементи, које је доставила Република Српска, у потпуности имплементирају у закон о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ. Показали смо да смо конструктиван фактор на европском путу БиХ, очекујући да ће Европски савјет одобрити тачан датум преговора", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Кошарац је одбио спекулације, како је рекао, о било каквим политичким порукама и препорукама које предсједник Републике Српске Милорад Додик добио путујући у иностранство.

Сутра хитна сједница о два закона битна за европски пут БиХ

Сутра хитна сједница о два закона битна за европски пут БиХ

"Да нисмо на такав начин одреаговали, такође би се развијао наратив да Република Српска нешто оспорава", рекао је Кошарац и додао да Српска показала да је за европски пут и да је потпуно кредибилна да испреговара.

Кошарац је поручио да се на дневном реду мора наћи и закон о Уставном суду БиХ о престанку мандата страних судија.

"То су фундаментална питања, заснована на ставовима и закључцима институција Републике Српске и ми нећемо од тога одустати. Врло јасно смо се позиционирали да смо озбиљан елемент. Без Републике Српске се не могу доносити одлуке на заједничком нивоу, а ни европски прописи. Врло јасно смо показали да се Српска пита у процесу одлучивања на нивоу институција БиХ и да се пита приликом усаглашавања наше легислативе са европском", закључио је Кошарац. 

Пратите нас и путем Вибера