Дом народа

Сутра хитна сједница о два закона битна за европски пут БиХ

  • Извор: СРНА
  • 07.03.2024. 15:00

За сутра је заказана хитна сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на чијем су дневном реду два реформска законска приједлога битна за европски пут БиХ, саопштено је из парламента БиХ.

Делегати би на захтјев Савјета министара по хитној процедури требало да размотре Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ, којим се испуњава један од 14 приоритета у области владавине права у процесу европских интеграција БиХ и један од кључних услова за добијање статуса кандидата.

Циљ овог закона је спречавање сукоба интереса у вршењу јавних дужности у институцијама на нивоу БиХ, односно уклањање приватних утицаја на доношење одлука, јачање интегритета, објективности, независности, непристраности и транспарентности у вршењу јавне дужности, превенција и борба против корупције те јачање повјерења грађана у институције БиХ.


Пантић: Спроводе англосаксонско правило које није у складу са законом БиХ и европским стандардима

Пантић: Спроводе англосаксонско правило које није у складу са законом БиХ и европским стандардима

Предложеним законом, уз широко дефинисан сукоб интереса у складу са стандардима Савјета Европе, прецизиране су обавезе и одговорности носилаца јавних функција, неспојивости у вршењу друге функције или посла увођењем јасних и јединствених правила која ограничавају вршење више функција или послова.

У другом читању делегати би требало да размотре Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ, који је утврдио Савјет министара, а којим се уводи нова категорија државних службеника - инспектор и настоји омогућити већем броју заинтересованих лица пријава на конкурсе.

Почетак сједнице заказан је за 15.00 часова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.