Delegat u Domu naroda

Kovačević: Republika Srpska je vječna kategorija i ona će opstati

  • Извор: СРНА
  • 18.04.2023. 15:34

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević poručio je da je Republika Srpska vječna kategorija i da će opstati i Srpska, i njena obilježja, bez obzira što to nekima smeta.

Kovačević je rekao da inicijativa o uklanjanju tabli "Dobrodošli u Republiku Srpsku", koja se često pojavljuje, navodi na zaključak da je očito da Republika Srpska nekome smeta, ali će Republika Srpska bez obzira na to opstati.

"Ukoliko nekome smeta Republika Srpska, moramo reći da je to njihov problem, a Republika Srpska je tu, ona je zvanična potvrđena kategorija međunarodnim Dejtonskim mirovnim sporazumom, garantovana i od najvećih svjetskih sila i to će biti trajna i vječna kategorija", rekao je Kovačević novinarima i dodao da je sve u tom segmentu urađeno u skladu sa zakonima i Ustavom.

Odbijena inicijativa o uklanju oznaka koje nemaju znak BiH iz graničnih pojasa

Odbijena inicijativa o uklanju oznaka koje nemaju znak BiH iz graničnih pojasa

On je podsjetio da je Republika Srpska, koja je nastala 9. januara 1992. godine proglašenjem u svojoj Narodnoj skupštini, međunarodno potvrđena potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Kada neko problematizuje table na kojima su zvanična obilježja Republike Srpske koja se koriste u skladu sa važećim zakonima i propisima, koji su u skladu sa Ustavom i Republike Srpske i BiH, očigledno da nije po srijedi humanitarna ili namjera koja treba da uvede bilo kakav red, nego je namjera sitnopolitička i ubiranje najjeftinijih političkih poena tako što ćete da bacite kamen na Republiku Srpsku", ocijenio je Kovačević.

On je naglasio da je Republika Srpska otvoreno društvo u kojem su zaštićeni svi njeni građani bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu pripadnost.

"To kakva je Republika Srpska najbolje se pokazuje ovih dana kada se u Srpskoj održava teniski turnir `Srpska open`, na kojem učestvuje najbolji teniser svih vremena Novak Đoković, (jedan od najboljih ruskih tenisera Andrej) Rubljov koji je prije dva dana osvojio turnir u Monte Karlu i odmah naredni dan doputovao u Banjaluku u Republiku Srpsku, a učestvuju mnogi poznati teniseri iz cijele Evrope i svijeta i BiH i svi su prihvaćeni na najbolji mogući način", istakao je Kovačević.

Šulić: Dodatno promovisati turističku ponudu Banjaluke

Šulić: Dodatno promovisati turističku ponudu Banjaluke

Osvrćući se na prijedloge zakona o akcizama i PDV-u koji nisu dobili podršku, Kovačević je rekao da je to pitanje razmatrano u prošlom mandatu, da o tim prijedlozima Savjet ministara nije postigao saglasnost, dok je o pitanju izmjena Zakona o PDV-u Uprava za indirektno oporezivanje BiH dala negativno mišljenje.

"Kada ne postoji saglasnost Savjeta ministara, koji je adekvatna institucija za mišljenje o nekom zakonskom prijedlogu, te ako je i mišljenje UIO negativno, onda je ovakav stav o tim zakonskim prijedlozima jasan", pojasnio je Kovačević.

On je dodao da o tim temama može da razgovara nova parlamentarna većina.

Dodik: Akcize na gorivo neće biti ukinute

Dodik: Akcize na gorivo neće biti ukinute

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije podržao inicijativu delegata Džemala Smajića o uklanjanju oznaka koje nemaju znak BiH na svim graničnim prelazima jer je za to nedostajala podrška entitetske većine.

U Smajićevoj inicijativi se navodilo da Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara u roku od 30 dana ukloni "nelegalne oznake koje nemaju `državnih` znakova iz graničnih pojasa na svim graničnim prelazima u BiH" i da pripremi zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavanja ovih situacija. 

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.