Dom naroda BiH

Odbijena inicijativa o uklanju oznaka koje nemaju znak BiH iz graničnih pojasa

  • Извор: СРНА
  • 18.04.2023. 14:34

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije podržao inicijativu delegata Džemala Smajića o uklanjanju oznaka koje nemaju znak BiH na svim graničnim prelazima jer je za to nedostajala podrška entitetske većine.

Smajićevoj inicijativi se navodilo da Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara u roku od 30 dana ukloni "nelegalne oznake koje nemaju `državnih` znakova iz graničnih pojasa na svim graničnim prelazima u BiH" i da pripremi zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavanja ovih situacija.

Predsjedavajući kluba Srpskog naroda u Domu naroda Sredoje Nović istakao je da se ovom inicijativom ne pokreće rješavanje problema, kao i da je ona nejasno formulisana i pravno neprecizna.

"U startu se kaže da Ministarstvo saobraćaja i komunikacija ukloni nelegalne oznake, a ja pitam ko je i čime regulisao te oznake, kao i koje su to nelegalne oznake", upitao je Nović.

On je istakao da je inicijativa trebalo da bude preciznija, te da bi možda i bila prihvaćena da je upućena Savjetu ministara da u određenom roku uredi ovo pitanje.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je da je protiv ove inicijative i ne vidi problem da Republika Srpska obilježi svoju teritoriju kao što to čine gradovi i Brčko distrikt.

Delegat Kluba srpskog naroda Želimir Nešković rekao je da je u Švajcarskoj u svakom kantonu teritorija obilježena uz dobrodošlicu.

"Nemam ništa protiv da Federacija BiH i Brčko distrikt imaju znak dobrodošlice. Na graničnim prelazima prve kategorije sam vidio oznake da se ulazi na teritoriju BiH", rekao je Nešković.

Predlagač inicijative Džemal Smajić rekao je da se ne razgovara o nadležnostima i u inicijativi se ne pominju entitetske nadležnosti.

"To što postoji tabla koja nosi ime manjeg entiteta i ulazi u granični pojas od 300 metara, to je nešto drugo. Inicijativa je upućena da uredimo granicu BiH", rekao je Smajić.

Delegati doma naroda dali su saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih ugovora, a predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić je, zaključujući zasjedanje, rekao da će naredna sjednica biti održana 31. maja. 

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм