Dom naroda

BiH dobila budžet za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM

  • Извор: Агенције
  • 30.03.2023. 12:38

Delegati u Domu naroda BiH usvojili su danas budžet institucija BiH za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM kojim osnovica za obračun plata državnim službenicima i izabranim zvaničnicima iznosi 600 KM.

Predlagač budžeta BiH je Predsjedništvo BiH, a najvažnijim finansijskim dokumentom predviđeno je i povećanje plata državnim službenicima prvi put nakon skoro deset godina.

Osnovica za obračun plata sada iznosi 600 KM, a povećanje se odnosi na primanja vojnih lica, policajaca i državnih službenika, ali i izabranih zvaničnika.

Budžet je u oba doma Parlamenta BiH usvojen po hitnom postupku što znači da na taj dokument nije bilo moguće amandmanski djelovati.

Budžet BiH ove godine je veći za 241 milion KM u odnosu na prethodnu godinu, a za plate zaposlenih biće izdvojeno 791 miliona KM, odnosno 25 posto više nego tokom 2022. godine.

Diskusija tokom usvajanja budžeta institucija

Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija obrazložio je Zakon o budžetu institucija BiH ističući da osnovica obračuna plata za sve po zakonu mora biti jedinstvena jer nju utvrđuje Savjet ministara.

"Ovaj budžet će omogućiti nesmetano funkcionisanje institucija BiH. To je najvažnija stvar svakog budžeta koji upravo to treba da omogući. Druga stvar, ovaj budžet značajno poboljšava materijalni položaj zaposlenih u BiH. Prošle godine smo napravili izmjene zakonskih rješenja koji je omogućio rast koeficijenata od skoro 25 posto. Sa ovom korekcijom, to će donijeti još dodatnih 16 posto. Zato mislim da je vrlo važno da usvojimo budžet", kazao je Tegeltija. 

Predsjedvajajući Doma naroda BiH Nikola Špirić zamolio je da se budžet usvoji po hitnoj proceduri jer sve strane imaju primjedbe na budžet, ali da ga je važnije usvojiti kako država ne bi bila na privremenom finansiranju.

"U drugom zakonu, Zakona o platama i naknadama takođe piše da njegova realizacija ne zahtijeva dodatna budžetska sredstva. Taj populizam je najveća prijetnja za dalji rast i razvoj", naglasio je Špirić.

Delegati koji dolaze iz opozicionih stranaka, kritikovali su budžet navodeći da on nije upućen u proceduru u skladu sa zakonom, odnosno da nije ispoštovan budžetski kalendar.

Takođe, delegati iz SDA kritikovali su Savjet ministara BiH iz razloga što nisu izdvojili više sredstava za Oružane snage BiH na šta im je Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH odgovorio: "daj Bože da potroše i ovo što imaju".

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Kemal Ademović (NiP) kazao je da se usvajanjem budžeta konačno trebaju povećati plate državnim službenicima.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?