Делегат у Клубу Срба у Дому народа

Ковачевић: Закон одражава нашу политику, а то је компромис

  • Извор: СРНА
  • 08.03.2024. 17:57

Делегат у Клубу Срба у Дому народа у Парламентарној скупштини БиХ Радован Ковачевић рекао је да Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ у потпуности одражава политику СНСД-а и Републике Српске, а то је компромис.

"Он у потпуности одражава оно што је наша политика, а то је компромис и да се у БиХ било какав корак напријед може постићи искључиво компромисом, договором свих кључних унутрашњих фактора у БиХ, а то су представници три равноправна конститутивна народа и два равноправна ентитета", рекао је Ковачевић.

Он је додао да у том смислу жели да захвали и министру правде у Савјету министара Давору Бунози и свим људима који су били дио радне групе.

"Не смијемо да заборавимо то да смо до прије пар дана имали три потпуно различита закона. Могли смо сви да инсистирамо само на својим законима, али онда бисмо били сигурни само у једно да сигурно неће доћи до тога да се отворе преговори са БиХ о приступању у чланство ЕУ", навео је Ковачевић.

Он је истакао да су договарали и дошли до једног компромисног рјешења које је за све прихватљиво, што је веома битно.

"Из наше перспективе, морам да кажем да нам је веома битно да смо у овом закону добили неке ствари које су, понављам, веома битне. Да је сједиште Комисије у Источном Сарајеву, односно у Републици Српској, да ће у овој комисији и даље чланови да буду припадници српског, хрватског и бошњачког народа уз једног припадника осталих и да ће све кључне одлуке да се доносе двотрећинском већином, што је такође веома битно", рекао је Ковачевић.

Иако то можда смета Џенану Ђонлагићу, Ковачевић каже да му је драго јер се помиње конкретно и држављанство Републике Српске и Федерације БиХ, што су веома битне ствари.

Ковачевић је рекао да су у БиХ навикли да у власти имају различита тумачења, различите погледе, али да су успјели доћи до одређеног компромиса који ће омогућити да БиХ направи неке значајне кораке напријед, да постане ближа ЕУ.

"Али то како различите погледе имамо унутар опозиције, то је тек посебна ствар. Све оно што је господин /Желимир/ Нешковић, као представник опозиције из Републике Српске проблематизовао код овог рјешења, с друге стране код представника опозиције из ФБиХ, односне коректно странака са сједиштем у Сарајеву, одговорено је господину Нешковићу да није тако, него да је управо супротно - да овдје нису угрожени Срби, да овдје није угрожена Република Српска, него да је овдје угрожена БиХ и да су овдје они, како је господин Џонлагић конкретно рекао, који преферирају ентитет над БиХ извојевали побједу", рекао је он.

Ковачевић сматра да су овдје сви извојевали побједу, јер се само компромисом може да добије побједу за све и побједа за БиХ.

"Није битно ко преферира. Потпуно се јасно зна да ја преферирам Републику Српску на првом мјесту и да ми из Клуба Срба преферирамо Републику Српску на првом мјесту, али и да поштујемо БиХ у складу са њеним Уставом, али је јако битно да не може БиХ да одлучује о ономе што није уставна надлежност БиХ", истиче он.

То не значи, каже Ковачевић, да је БиХ изнад ентитета или да су ентитети изнад БиХ, него значи да БиХ и Република Српска и ФБиХ могу да одлучују о ономе што су њихове уставне надлежности.

С обзиром да ово конкретно није уставна надлежност БиХ, додао је он, могуће је искључиво донијети закон који ће да рјешава питања у институцијама на нивоу БиХ и из тог разлога је то тако јасно и наглашено.

"Господине /Џемал/ Смајићу, да, наравно да свака заједничка институција треба да одражава стање у народу у БиХ, али прије тога постоји нешто што је много битније а то је равноправност три конститутивна народа у БиХ. Равноправност, без обзира на њихов број, и када нешто треба да одражава стање народа онда треба управо да одражава то - равноправност три конститутивна народа и то смо у овом законском рјешењу испоштовали и тако ће и бити", додаје он.

Ковачевић је навео да мора да каже да је Републику Српску веома битно да се БиХ креће и приближава ЕУ.

"То је нешто на чему смо увијек инсистирали и срећом ево сада, у овим околностима и у овом мандату, постоје околности да се постиже компромис и да се праве нека добра рјешења и ево донијели смо већ доста рјешења која су нам омогућила прво то да постанемо кандидат за чланство, а ево сада вјерујемо да ћемо добити и отварање преговора за разлику од прошлог мандата када то није било могуће и када није било могуће постићи било какав компромис, јер смо са друге стране имали оне који су мислили да не треба БиХ да буде земља три равноправна конститутивна народа, него да у БиХ могу да одлучују само они и да може да се одлучује само тако и да буде по њиховој мјери", нагласио је он.

Према његовим ријечима, битно је да се БиХ приближава ЕУ, јер што је ближа ЕУ то је даље и од било каквог, а поготово лажног, високог представника и од страних судија у Уставном суду.

"И у том смислу морам да кажем да ћемо ми и те како инсистирати и да ће тешко бити правити нове кораке без рјешавања тих изузетно виталних и кључних питања који су јасно европски стандарди и европска вриједност.

Не можете имати никаквог ауторитарног владара који је изнад институција у БиХ и не можете сигурно имати никакве странце у Уставном суду који ће умјесто представника народа и грађана у БиХ доносити кључне одлуке о судбинама свих нас", рекао је он.

Ковачевић је рекао да ће на томе Република Српска сасвим сигурно истрајати и то ће се сасвим сигурно и догодити.

Ковачевић је колегиницама и свим женама у БиХ честитао 8. март - Дан жена уз искрену жељу и наду да ће у сљедећем мандату бити мало више жена него што их има у овом.

Он је изразио слагање и позитивне осјећаје према томе да у овом мандату БиХ има жену која је члан Предсједништва БиХ и поносан је на то да она долази из странке којој и он припада /СНСД/ и да долази из Републике Српске, али и да је жена предсједавајућа Савјета министара.

"То су добре ствари и то треба и даље да се дешава у БиХ", рекао је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?