Предсједавајућа Савјета министара

Кришто: Евидентан напредак БиХ, очекујемо отварање преговора у марту

  • Извор: СРНА
  • 20.02.2024. 13:27

Предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто изјавила је на данашњем састанку у Бриселу са члановима Савјета за опште послове ЕУ да је евидентан напредак БиХ по питању европског пута који је резултат постизања консензуса о свим значајним питањима, те изразила увјереност да ће Унија отворити преговоре са БиХ у марту.

Криштова је захвалила на позиву за састанак поводом предузетих активности БиХ на њеном европском путу, који се одржава непосредно прије састанка Савјета за опште послове ЕУ.

Она је указала на то да је напредак остварен током 2023. настављен и у овој години убрзаном динамиком, те оцијенила да је Савјет министара постигао значајне помаке у испуњавању "осам плус један" услова, односно 14 кључних приоритета.

"Руска газета", "ТАСС", "Татар-информ"... Погледајте како медији ивјештавају о посјети Милорада Додика Русији

Криштова је истакла да је усклађеност спољне и безбједносне политике БиХ први пут на нивоу 100 одсто усклађености са спољном и безбједносном политиком ЕУ, саопштено је из Савјета министара.

Када је ријеч о законодавној реформи, она је навела да посебан значај имају измјене и допуне Изборног закона, као и свеобухватна реформа изборног законодавства која обухвата имплементацију одлука Уставног суда БиХ о легитимном представљању конститутивних народа, као и одлука Европског суда за људска права.

Према њеним ријечима, кључно је да рјешење овог питања, као и свих осталих, мора бити резултат унутрашњег дијалога и договора, јер једино рјешење институција БиХ може обезбиједити дугорочну стабилност и побољшати односе у БиХ.

Ријалити шоу Раме Исака кроз естрадизацију јавних функција, холивудска драма за бх. тржиште

Ријалити шоу Раме Исака кроз естрадизацију јавних функција, холивудска драма за бх. тржиште

"Док настављамо пут према чланству у ЕУ морамо имати на уму да су реформе кључне за наш напредак и развој. Оне нису само обавеза према ЕУ, већ морална и практична нужност за изградњу боље будућности за све нас у БиХ. Увјерена сам да ће нам ЕУ, имајући у виду прије свега наше резултате, али и уложени напор и постигнути напредак, отворити преговоре у марту", рекла је Криштова.

Она је поручила да потпуна преданост стварним реформама и спремност да се БиХ суочи са изазовима који су пред њом јасно показују посвећеност европским интеграцијама и жељу БиХ да постане пуноправна чланица европске породице.

"Отварање преговора било би не само признање наших досадашњих напора, већ и подстицај за даље кораке према остварењу наших заједничких циљева. Увјерена сам да ћемо заједно са вама наставити градити стабилну и просперитетну европску БиХ", констатовала је Криштова.

"Петровић покушава себи да припише заслуге Владе"

Она је изразила увјерење да ће ЕУ као партнер наставити да подстиче и подржава БиХ.

"Кључ успјеха и основ одрживе стабилности леже у рјешењима која произилазе из дијалога и одлука институција БиХ. Само заједно можемо остварити циљеве које смо поставили на путу према ЕУ", истакла је предсједавајућа Савјета министара.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.