Sarajevo

Krišto nakon sastanka sa Orbanom: Mađarska nas podržava

  • Извор: Агенције
  • 22.06.2023. 11:21

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je danas u Sarajevu da su reforme u fokusu rada Savjeta ministara i da bi se izmjenama Izbornog zakona stvorile pretpostavke za bolje funkcionisanje BiH.

Krišto je, nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom rekla da je mađarsku delegaciju informisala o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te radu institucija i prioritetima rada.

Ona je rekla da je BiH zemlja koja funkcioniše na temelju Dejtonskog mirovnog sporazum, koji je definisao BiH kao zemlju tri konstitutivna naroda.

"Informisali smo premijera Orbana da imamo neriješena pitanja koja nas opterećuju po pitanju ograničenih promjena Ustava i Izbornog zakona", rekla je Krišto.

Ona je istakla da su na sastanku razgovarali o saradnji, posebno energetskoj, te zahvalila delegaciji Mađarske na prijateljskom razgovoru koji je, kako je rekla, u interesu dvije zemlje.

Orban stigao u zvaničnu posjetu BiH, dočekala ga Krišto

Orban stigao u zvaničnu posjetu BiH, dočekala ga Krišto

"Naglasili smo prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, s naglaskom na širenje veza, posebno u polju energetike", rekla je Krišto novinarima nakon sastanka.

Poručila je i kako je veliki broj ugovora sa Mađarskom blizu zaključivanja.

"Izrazili smo zahvalnost Mađarskoj koja nas podupire na tom putu i rekli smo da je kandidatski status nešto što je relaksiralo odnose unutar BiH. Naglasili smo našu dobru privrednu saradnju koja se očituje u razna ulaganja, sklopljene sporazume. Takođe, veliki broj ugovora imamo u proceduri i nadamo se da ćemo kroz našu bilateralnu saradnju učiniti sve da se realizacija ovih sporazuma koji su u proceduri što brže okonča na dobrobit privredne saradnje zemalja", istakla je predsjedavajuća Savjeta ministara BiH.

Пратите нас и путем Вибера