Predsjedavajuća Savjeta ministara

Krišto: Razviti sopstveni transportni sistem prirodnog gasa

  • Извор: Агенције
  • 26.04.2023. 16:10

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto rekla je da BiH treba razviti sopstveni transportni sistem prirodnog gasa na cijeloj teritoriji osiguranjem novih transportnih pravaca i diversifikacijom izvora snabdijevanja, jer nema vlastitih izvora prirodnog gasa.

Krišto je u obraćanju na "Energetskom samitu BiH 2023" u Neumu podsjetila da se BiH snabdijeva gasom jednim transportnim pravcem, pri čemu gasni sistem BiH nije dovoljno razvijen u odnosu na zemlje regiona.

Ona je izrazila očekivanje da će do kraja ove godine biti usvojen integrisani energetski i klimatski plan BiH za period do 2030. godine, a ovaj dokument će biti temelj energetske politike i planski okvir za multisektorski pristup u borbi protiv klimatskih promjena, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prema njenim riječima, BiH se na svom evropskom putu mora suočiti sa brojnim izazovima, te pronaći najoptimalnija rješenja za njih.

U Neumu je danas počeo "Energetski samit u BiH 2023", koji će do petka, 28. aprila, okupiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji će kroz sedam tematskih panela, radionice i prezentacije aktuelnih projekata diskutovati o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u BiH.

Organizatori ovog skupa su Vlada SAD, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID EPA/, Britanska ambasada u Sarajevu, Kancelarija EU u BiH, Njemačka agencija za razvoj /GIZ/, Razvojni program UN u BiH i Ministarstvo inostranih poslova Češke.

"Energetski samit u BiH 2023" organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Regulatorne komisije za električnu energiju BiH, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH.

Тагови: