Savjet ministara

Krišto: Već na sutrašnjoj sjednici nekoliko tačaka važnih za evropske integracije

  • Извор: СРНА
  • 22.02.2023. 15:07

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je tokom sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom i ambasadorima zemalja članica EU u BiH da je fokus rada Savjeta ministara na ispunjavanju 14 prioriteta, te najavila da će se već na sutrašnjoj sjednici naći i nekoliko tačaka dnevnog reda važnih za proces evropskih integracija.

Krišto je navela da će na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara biti razmatrani strategija i akcioni plan za borbu protiv korupcije, strategija za borbu protiv organizovanog kriminala i prijedloga odluke o ratifikaciji Mehanizma civilne zaštite.

Ona je napomenula da je Savjet ministara već usvojilo niz dokumenata u vezi sa reformom javne uprave, unutrašnjim tržištem i konkurencijom, transportom, energijom i okoline, potrebnih za održavanje redovitih pododbora između BiH i EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Krišto je istakla značaj saradnje BiH i EU na sprovođenju infrastrukturnih projekata, s posebnim akcentom na one koji bi omogućili veću bezbjednost energetskog sistema.

Tokom sastanka razgovarano je i o procesu uspostavljanja vlasti na svim nivoima u BiH, reformi izbornog zakonodavstva i usvajanju budžeta zajedničkih institucija za tekuću godinu.

Sagovornici su saglasni da se ovi procesi okončaju u što skorijem roku, kako bi se fokus svih nivoa vlasti u BiH usmjerio na reformske procese u vezi sa evropskim integracijama.

Krišto je još jednom izrazila zahvalnost EU što je BiH dala status kandidata.