Zloupotreba položaja

Krivične prijave protiv odgovornih za trošenje novca iz budžetske rezerve bez odluke SM

  • Извор: АТВ
  • 25.07.2023. 19:22

Stižu krivične prijave protiv odgovornih za trošenje novca iz budžetske rezerve bez odluke Savjeta ministara BiH. Podnijeće ih srpski predstavnici. Nezakonito doznačena sredstva Ministarstvu odbrane iz Ministarstva finansija i trezora, bez nove odluke Savjeta ministara, najbolji su primjer klasične zloupotrebe položaja Zukana Heleza. Tvrdi to zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović. Samo ovim potezom prekršeno je više zakona i pravilnika.

"Sigurno da će protiv svih državnih službenika koji su učestvovali u ovoj izradi akta pokrenuti disciplinski postupak. Ono što je još gore jeste da kolega Helez na ovaj način urušava pravnu državu, urušava vladavinu prava", kaže zamjenik ministra odbrane u SM Aleksandar Goganović.

"Da bi se mogla izvršiti nabavka i da bi se mogla prebaciti sredstva bila je potrebna još jedna odluka do koje nije došlo. Mi smatramo da je na krajnje nezakonit način to urađeno i da ovo predstavlja presedan. Smatramo da ima elemenata krivične odgovornosti i u skladu sa tim ćemo poslati krivičnu prijavu", kaže ministar bezbjednosti u SM Nenad Nešić.

Zukan Helez je još jednom pokazao da za njega ne postoje zakoni. Snježana Novaković Bursać podsjeća da je jasno propisano kako se troše sredstva budžetske rezerve. Za svaki utrošak budžetske rezerve mora da postoji posebna odluka Savjeta ministara. Tu, kaže, nema dileme.

"Na konkretnoj stvari može da se vidi vrlo jasno manir određenih političara i nekih struktura. To vam spada u onaj red nekog uličarskog ponašanja, na prevaru, na poteze, koji, prvo su protivzakoniti i u osnovi su protivzakoniti, a drugo, potpuno su neprimjereni, neprikladni", kaže delegat srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Snježana Novaković Bursać.

Nadležni organi u BiH treba da u najkraćem roku reaguju, poruka je i analitičara. 

"Očito da je on umislio da je bog u BiH, da može da radi šta god hoće i da mu niko na tom putu ne može stati, valjda misleći da su Oružane snage BiH njegova lična sila, da može da ih upotrebljava kada hoće i da prijeti kome hoćei kada god hoće. Tako da od Zukana Heleza nismo mogli očekivati ništa bolje", kaže dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Slobodan Župljanin.

Zašto su sredstva nezakonito prebačena, danas nam iz Ministarstva finansija ne odgovaraju. Podsjećamo, Ministarstvo finansija i trezora, bez nove odluke Savjeta ministara, doznačilo je u petak, 21. jula, pred kraj radnog vremena, 3,6 miliona KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara za potrebe nabavke neborbenih helikoptera.

Пратите нас и путем Вибера