Lavrov: Ne postoji alternativa dejtonskoj arhitekturi BiH

  • 16.12.2020. 07:15

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da trenutno ne postoji alternativa dejtonskoj arhitekturi BiH i da bi posljedice novih eksperimenata mogle biti loše.

Lavrov ističe da osporavanje decentralizovane arhitekture BiH, uloge, pa čak i naziva entiteta, kao i prava njihovih naroda, predstavlja rad protiv duha i slova Dejtonskog sporazuma, kao i protiv stabilnosti i sigurnosti.

- Postoje mnoge spekulacije o modernizaciji dejtonske arhitekture BiH, prilagođavanju nečijim standardima ili čak oblicima normalizacije, ali oni nisu održivi. Nijedan od naprednih koncepata ne može osigurati unutrašnji balans interesa tri naroda koji je uspostavljen u Dejtonu 1995. godine, a koji je ključan za bh. kontekst - rekao je Lavrov.

U video obraćanju na konferenciji povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u organizaciji Ministarstva inostranih poslova Hrvatske i Hrvatske akademije nauka i umjetnosti, Lavrov je ocijenio da nikakva druga formula neće funkcionisati.

- Moramo priznati da sve ne ide baš glatko na polju jačanja unutrašnjeg međusobnog razumijevanja u BiH. Postoje očite poteškoće u napretku u procesu međuetničkog pomirenja i na momente svjedočimo ispadima tenzija. Ali, to ne pokazuje kako dejtonska pravila više ne funkcionišu. Naprotiv, s njima je sve u redu, ali se mora postupati u skladu sa njima kao što je predviđeno u Dejtonskom sporazumu - rekao je Lavrov.

On je ukazao da nasljeđe mira u BiH pokazuje da je svjetska zajednica ispunila misiju u ovoj zemlji, te da je evidentno da suverena i nezavisna BiH ne treba spoljno tutorstvo, prenosi N1.

Lavrov kaže da se, na žalost, ovakvi primjeri vide prečesto, te da je visoki predstavnik iscrpio svoju funkciju i da ne postoji dodatna vrijednost od zadržavanja ovog mehanizma protektorata.

- Čudno je da umjesto priznavanja ove očiglede činjenice, slušamo o nominovanju novih kandidata na ovu funkciju, koja je izgubila svoj smisao. Ključ rješavanja svih problema u BiH je dijalog i zajedničko razumijevanje među tri konstitutivna naroda, uvažavanje zajedničkih interesa na osnovu pozitivne, objedinjene agende, s postepenim širenjem spektra zajedničkih ciljeva - rekao je Lavrov i dodao da je budućnost BiH u rukama njenih naroda.

On je naveo da je prije 25 godina, koordinisanim naporima svjetske zajednice, zaustavljen tragični međuetnički, građanski rat u BiH, te da je Dejtonski sporazum uspostavio novu stvarnost u regionu Balkana.

- BiH je tada postala zajednica tri ravnopravna naroda i dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske, sa širokom ovlaštenjima u područjima koja se ne odnose na kompetencije centralnih vlasti - podsjetio je Lavrov.

On je naveo da se danas može sa razlogom analizirati nasljeđe Dejtonskog sporazuma.

- Dejtonski sistem unutrašnjeg balansa i stabilnosti BiH je prošao test vremena i dokazao svoju funkcionalnost, gdje zemlja efikasno održava mir i sigurnost, te ispunjava sve neophodne uslove za dinamičan socioekonomski razvoj - rekao je Lavrov.

Sporazum je, kaže Lavrov, ugradio šemu uvažavanja interesa sva tri naroda i dva entiteta kroz njihovu jednaku zastupljenost u tijelima vlasti, kao i procesu donošenja odluka na svim nivoima, što je ključni element za progres u zemlji.

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина