Hrvatski narodni sabor

Legitimni politički predstavnici Hrvata odbacili navode iz Inckovog izvještaja

  • 05.11.2020. 18:13

Hrvatski narodni sabor odbacuje neistinite navode iz najnovijeg izvještaja koji je visoki predstavnik Valentin Incko podnio UN, te ukazuje na propuste u iznošenju činjenica o politikama koje, javnim i agresivnim djelovanjem, urušavaju osnovne odrednice BiH i gaze prava konstitutivnih naroda.

Iz HNS-a su istakli da se, iako je to izostavljeno u Inckovom izvještaju, Dejtonski mirovni sporazum narušava brojnim izazovima, uključujući karakterisanje hrvatskog naroda manjinom i pozivima bošnjačkih stranaka za nametanjem "Komšića" na nižim nivoima vlasti.

"Dejtonski mirovni sporazum narušava se i najavama bošnjačkih stranaka o kršenju tog dokumenta na štetu Hrvata na opštim izborima 2022, nelegalnim i nelegitimnim sazivom CIK-a, ignorisanjem nelegitimnosti člana Predsjedništva BiH, prećutkivanjem politike SDA koja relativizuje i sprečava sprovođenje sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te politikama mržnje prema Hrvatima i opstruisanjem ustavom zagarantovanih prava konstitutivnih naroda", navedeno je u saopštenju iz HNS-a.

HNS podsjeća da se članom dva Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma nalaže visokom predstavniku da prati sprovođenje Mirovnog sporazuma, te naglašava da osoba na toj funkciji mora da djeluje nepristrasno i uvažava demokratski izražene stavove konstitutivnih naroda u BiH.

Predstavnici hrvatskog naroda upozoravaju na sve intenzivnije pozive za ugrožavanje ustavnog poretka BiH i podrivanje stabilnosti na inicijativu političkog Sarajeva, te ističu zabrinutost sve češćim pozivima za degradiranje Ustava BiH i kršenje nezavisne političke volje i prava konstitutivnih naroda.

"Hrvati, kao ravnopravan i državotvoran narod, neće biti saučesnici štetnih sarajevskih aspiracija, te će nastaviti rad na ostvarenju razvijene, demokratske i evropske BiH", navedeno je u saopštenju.

Hrvatski narodni sabor poziva na prepoznavanje stavova legitimnih političkih predstavnika, zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma, dalji napredak ka članstvu BiH u EU i NATO-u, te stabilizaciju unutrašnjeg dijaloga. 

Тагови:
  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)