Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Iz FBiH se uporno šalje poruka da Srbi nisu dobrodošli

  • Извор: СРНА
  • 02.05.2023. 17:00

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je Srni da su antisrpski narativ i antisrpsko raspoloženje u Federaciji BiH (FBiH) toliko jaki da ne samo da ugrožavaju opstanak tamošnjih Srba, nego šalju poruku da oni nisu dobrodošli ne samo kao povratnici, nego ni kao turisti, sportisti, poslovni partneri.

Komentarišući napad na dvojicu srpskih mladića u Mostaru od prije dva dana, Linta je podsjetio da su na početku godine napadnuta srpska djeca i njihovi roditelji na fudbalskom turniru u Sarajevu, da buše gume na automobilima sa srpskim registracijama, skrnave srpski memorijali i groblja, nasrće na imovinu Srpske pravoslavne crkve.

"To jasno pokazuje da druge strane u BiH nisu spremne da istinski prihvate ruku saradnje Srba i Srbije da se međusobno poštujemo, uvažavamo, šaljemo poruke saradnje i zajedničkog života. Očigledno je da i na jednoj i drugoj strani i dalje dominiraju poruke mržnje, netrpeljivosti, poruke da Srbi nisu dobrodošli i da im je bolje da se ne pojavljuju na prostorima gdje su živjeli vijekovima i odakle su protjerani devedesetih", rekao je Linta.

Muškarci iz Zemuna napadnuti u Mostaru zbog natpisa na majici: Jedan teško povrijeđen!

Muškarci iz Zemuna napadnuti u Mostaru zbog natpisa na majici: Jedan teško povrijeđen!

On je naglasio da čak i kada srpska strana nudi izgradnju gasovoda, puteva, hidroelektrana to nailazi na otpor zato što u FBiH dominiraju lažni mitovi i bezočne laži o Srbima kao glavnim krivcima za ratove devedesetih, kao agresorima i zločincima.

"Hrvati i Bošnjaci se predstavljaju kao oslobodioci koji su vodili tobože odbrambene ratove i onda je dobar samo onaj Srbin koji prihvati te laži, koji je spreman da se posipa pepelom, da prizna da je naša strana za sve kriva, da prizna lažni genocid u Srebrenici, da je Republika Srpska zločinačka tvorevina i da Kosovo i Metohija nije dio Srbije", rekao je Linta.

Prema njegovim riječima, samo takvi Srbi im odgovaraju, dok Srbi koji se zalažu za svoj narod i da se uspostave isti standardi prema temeljnim stvarima na tom prostoru i prema ratnim zločincima i žrtvama i da se na principijelan način tretiraju događaji iz devedesetih nisu dobrodošli i prema njima se šalju poruke mržnje i netrpeljivosti.

Troje povrijeđenih u sudaru u Bijeljini

Troje povrijeđenih u sudaru u Bijeljini

Dva muškarca iz Zemuna napadnuta su 30. aprila u Mostaru, a jedan od njih S.N. (33) teško je povrijeđen.

Povrijeđeni mladić zadobio je prelom vilice, a njegov prijatelj je rekao da su napadnuti zbog natpisa "Zemun" na majicama.

Nedavno je pokušana paljevina ugostiteljskog objekta srpske povratničke porodice u mjestu Ortiješ kod Mostara, a u decembru prošle godine devastirana je i oskrnavljena Saborna crkva u Mostaru, a počinioci nikada nisu pronađeni.  

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.