Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Presuda - još jedan dokaz da je sud BiH politički

  • Извор: СРНА
  • 22.04.2022. 13:20

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je oslobađajuća presuda za ubistvo osam vojnika JNA u Sarajevu 22. aprila 1992. godine još jedan u nizu dokaza da je Sud BiH politički i da za srpske žrtve u BiH nema pravde.

"Ova presuda je jasno pokazala da za srpske žrtve u BiH nema pravde i da su sudski procesi u Sarajevu za ubistva srpskih vojnika i civila najobičnija farsa", istakao je Linta u pisanoj izjavi.

On podsjeća da je Sud BiH u dosadašnjem radu pokazao pristrasnost i selektivnost zbog čega su Srbi opravdano izgubili povjerenje u pravosudni sistem BiH.

Kako ocjenjuje, brojne činjenice potvrđuju tezu da je glavni cilj etnički motivisanog pravosuđa BiH da se "opravda brutalna laž bošnjačkih političara da su Srbi agresori i dželati, a muslimani branioci i žrtve, odnosno da žrtva ne može biti zločinac".

"Kako sada stvari stoje, neće doći vrijeme da pred pravosuđem u Sarajevu odgovaraju oni koji su naredili i izvršili ili nisu spriječili masovne i teške zločine nad Srbima tokom građanskog rata u BiH", naveo je Linta.

Linta je ponovo pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da konačno počne da pokreće postupke i podiže optužnice na osnovu brojnih dokaza za masovne zločine nad Srbima koje su počinili pripadnici muslimanskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga tokom rata u BiH 1992-1995. godine.

"Bez istih standarda u suđenjima za ratne zločine i bez poštovanja svih žrtava nije moguće uspostavljanje povjerenja i pomirenje između Srba i Bošnjaka", smatra Linta.

On ističe da Srbija treba da počne aktivnu političku borbu za istinu o karakteru rata u BiH.

"Glavni krivac za rat je islamistički režim Alije Izetbegovića čiji je cilj bio stvaranje muslimanske BiH bez ili sa što manje Srba", naveo je Linta.

Sud BiH juče je prvostepenom presudom oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragana Vikića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića krivice za ubistvo pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.

Тагови: