Predsjednik Saveza Srba uz regiona

Linta: Šmit produbljuje političku krizu, Srpska da nastavi borbu

  • Извор: СРНА
  • 06.07.2023. 13:50

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da Republika Srpska treba da nastavi političku i pravnu borbu za zaštitu svojih ustavnih prava i dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i naveo da Kristijan Šmit sprovodi pravno i političko nasilje kršeći Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

Linta je ocijenio da su antidejtonske i antiustavne odluke Ustavnog suda BiH i Šmita samo dodatno produbile političku krizu u BiH.

On je naglasio da je potpuno neprihvatljiva i nedopustiva Šmitova odluka da poništi zakone koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u vezi sa neobjavljivanjem njegovih odluka u Službenom glasniku i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj.

Kalinić: Šmit ogolio i dokazao neokolonijalnu politiku Evrope prema BiH i Srpskoj

Kalinić: Šmit ogolio i dokazao neokolonijalnu politiku Evrope prema BiH i Srpskoj

Linta je istakao da je potrebno insistirati na donošenju novog zakona o Ustavnom sudu BiH, navodeći da je neprihvatljivo i nedopustivo i da je taj sud promijenio pravila rada bez prisustva ijednog sudije iz Republike Srpske s ciljem da ubuduće saziva sjednice i donosi odluke bez srpskih sudija, odnosno najmanje jednog koga je izabrala Narodna skupština Srpske.

"Navedena odluka jeste još jedan čin pravnog nasilja Ustavnog suda BiH i predstavlja rušenje ustavnog poretka s ciljem da se razvlasti Republika Srpska, poništi Dejtonski mirovni sporazum i stvori unitarna BiH", ukazao je Linta.

On je podsjetio da Ustavni sud BiH čini devet sudija, od kojih je dvoje iz Republike Srpske, četvoro iz FBiH, od kojih su dvoje Bošnjaka i dvoje Hrvata, te troje sudija stranaca, a za odlučivanje je potrebna većina od ukupnog broja sudija, to jest pet sudija.

Šmit je turista koji bi u tuđoj kući da donosi odluke

Šmit je turista koji bi u tuđoj kući da donosi odluke

"Ključni problem jeste činjenica da troje stranih sudija uz dvojicu bošnjačkih sudija donosi odluke preglasavanjem. Zbog toga je potrebno insistirati na donošenju novog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi sudije stranci bili uklonjeni iz ove institucije", naglasio je Linta.

On smatra da je jedino ispravno i razumno rješenje za BiH da politički predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata razgovorima postižu dogovore, a ne da se odluke donose preglasavanjem Srba, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta je dodao da je očigledno da je Ustavni sud BiH instrument u rukama određenih međunarodnih centara moći koji ne žele saradnju bošnjačkog i srpskog naroda i stavljanje u fokus ekonomskih, socijalnih i životnih pitanja građana.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)