Miodrag Linta

"Nastavak planskog zatiranja sjećanja na genocid nad Srbima"

  • Извор: СРНА
  • 17.07.2022. 14:03

Odluka Vlade Hrvatske da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani da posjeti Spomen područje Jasenovac i oda počast srpskim žrtvama genocida je anticivilizacijska i jedan od mnogih dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom mračnom prošlošću, kao i da se planski zatire sjećanje na genocid koji je NDH počinila nad srpskim narodom, izjavio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je ukazao da se u većinskom dijelu hrvatske javnosti ustaše smatraju borcima za slobodu i nacionalno oslobođenje, a NDH pravom i istinskom državom hrvatskog naroda.

"Hrvatska akademija nauka i umjetnosti i mnogi drugi u Hrvatskoj za najveću fabriku smrti na Balkanu u Drugom svjetskom ratu besramno koriste izraz `jasenovački mit`", naglasio je Linta.

On je istakao da se srpske žrtve genocida ne samo prećutkuju, već se i radikalno umanjuju što predstavlja najdublje vrijeđanje njihovih potomaka i čitavog srpskog naroda.

"Mnoga stratišta na kojima su masovno i sistemski mučeni i ubijani srpski civili nisu na dostojan način obilježena i zaštićena, niti su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani i sahranjeni u skladu sa običajima, rekao je Linta.

On je dodao i to da predstavnici hrvatske vlasti na skupovima iznose pronacističke izjave da ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941. godine, što je datum kada je osnovana genocidna NDH.

Linta je ponovio da Srbija treba konačno da usvoji rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH i započne diplomatsku i političku borbu za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH.

"To, između ostalog, podrazumijeva da Srbija traži da države potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i međunarodne organizacije u svojim parlamentima donesu rezolucije kojima se masovno istrebljenje Srba od strane ustaškog režima u NDH priznaje kao genocid", pojasnio je Linta, saopšteno je iz SSR.

On je predložio da se za dan sjećanja na genocid nad Srbima odredi dan osnivanja NDH - 10. april.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas da posjeti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti nisu dozvolile ulazak u tu zemlju. 

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм