Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Sud BiH u funkciji bošnjačke ratne politike

  • Извор: СРНА
  • 28.04.2022. 18:19

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poručio je danas da presuda Apelacionog vijeća Suda BiH Sakibu Mahmuljinu, kojom mu je smanjena kazna zatvora sa 10 na osam godina za ratne zločine nad Srbima, po ko zna koji put pokazuje da je taj sud u funkciji ratne bošnjačke politike.

"Blaga kazna Mahmuljinu je jedan od mnogih dokaza da za srpske žrtve, njihove porodice i srpski narod u BiH nema pravde. Srpske žrtve se ignorišu i umanjuju, dok se muslimanske žrtve veličaju i preuveličavaju", naglasio je Linta.

Linta je nazvao sramnom i ponižavajućom presudu kojom je Mahumuljin osuđen na osam godina zatvora za svirepe ratne zločine nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića, ali i očekivana.

"Sve činjenice potvrđuju da Mahmuljin kao komandant nije ništa učinio da spreči monstruozna ubistva najmanje 55 zarobljenih srpskih vojnika i civila koje su počinili pripadnici odreda `El mudžahedin`", ukazao je Linta.

On je dodao da je problematično i to što optužnicom nisu obuhvaćene i druge osobe koju su izvršile zločine ili ih nisu spriječile.

Prema njegovoj ocjeni, ovakva i slične odluke pravosuđa BiH dodatno će produbiti nepovjerenje i negativno uticati na ionako loše odnose u BiH.

"Potpuno je jasno da uspostavljanje poverenja i pomirenje između srpskog i bošnjačkog naroda nije moguće bez stvarnog poštovanja svih žrtava i bez uspostave istih standarda u suđenjima za ratne zločine", smatra Linta.

Mahmuljin je osuđen jer, kao komandat, nije spriječio zločine pripadnika odreda "El mudžahedin" nad zarobljenim vojnicima Vojske Republike Srpske, civilima kao i pripadnicima sanitetskog osoblja.

Тагови: