Драгомир Анђелковић

"Лукава намјера Шмита и оних који стоје иза њега"

  • Извор: АТВ
  • 27.03.2024. 19:43

Циљ дјеловања Кристијана Шмита је укидање, односно подривање Републике Српске и то је лукава намјера њега и оних који стоје иза њега.

Поручио је ово у АТВ Вијестима Драгомир Анђелковић, политички аналитичар из Београда.

"Овдје је цијела ствар додатно закомпликована и знатно тежа јер Бонска овлаштења користи неко ко има право да их употријеби као Ви или ја. Неко ко није постављен за високог представника легално, већ је изасланик једног дијела међународне заједнице, оног западног дијела, који се лажно представља као цијела међународна заједница и тај човјек, приватно лице, покушава да измијени Изборни закон једне земље. Да је најбоља његова намјера, да је закон апсолутно добар, да је најбољи на свијету, немогуће је да се то прихвати од некога ко је неовлашћен да намеће такве измјене", рекао је Анђелковић и додао:

"Мислим да је Шмит врло лукаво наметнуо тај приједлог, односно измјену закона, полазећи од дијела захтјева опозиције. Жели да подијели Републику Српску дубински, да један дио партија и грађана кажу 'па ово није лоше', други ће имати одређене замјерке".

Он је поновио да Шмит нема право да намеће било шта, и да је јако опасно ако му ово прође.

"Али све то није битно. Битно је да човјек који нема право да нешто намеће то ради. Па сутра, ако му ово прође, може да одлучи да се Република Српска не зове више тако, да се промијени начин гласања у БиХ, или нешто треће. Ово што он ради је удар на Републику Српску и циљ је њено укидање, односно подривање, изазивање сукоба међу Србима да би отпорна снага била мања. И то је лукава намјера Кристијана Шмита, односно оних који иза њега стоје", каже Анђелковић.

Саопштење ЕУ у којем се критикује Шмит Анђелковић види као лицемјерно понашање.

"ЕУ себе дефинише као мировни пројекат, а овдје генерише кризу, ствара проблеме. БиХ је резултат равнотеже до које су народи дошли послије тешког сукоба, а сад ЕУ нарушава ту равнотежу, а самим тиме гура БиХ у сукобе и тензије. Значи, неко ко тврди за себе да је оличење мира и правде, гура једну европску државу, односно државну заједницу у проблеме. Друга важна ствар је што ЕУ дефинише себе као заједницу суверених држава, а овдје подржава колонијални принцип. Онако како су се Французи и Енглези понашали у Африци и Азији у 19. вијеку или почетком 20, сада се (лажни) високи представник понаша у БиХ", каже аналитичар и наставља:

"ЕУ, која тврди да је заједница суверених држава, почиње преговоре са БиХ коју третира као колонију. То говори о лицемјерју оних који одлучују у Бриселу. То говори о злоупотреби свих норми, правних, моралних и осталих у име геоплитичких инетереса".

Упркос том саопштењу Анђелковић сматра да ЕУ подржава оно што њемачки туриста ради.

"То је једна врста игре доброг и лошег полицајца. ЕУ, односно водећи кругови у Бриселу који знају да Кристијан Шмит грубо крши право и понаша се насилнички, они имају интереса да га подрже. А са друге стране неће да остане уписано, да остане траг у историји да су подржавали нешто што је неоколонијална пракса. Тако да, на неки начин пребацују одговорност на њега, а опет га тајно подржавају у чињењу противправних потеза, односно угрожавању грађанских и политичких права који живе у БиХ", истиче аналитичар.

Република Српска о овоме мора да заузме јасан став, наглашава он.

"Ради се о врло лукавој игри, али мислим да Република Српска на ту игру треба да одговори јасним дефинисањем свог става, усмјереног и ка ЕУ и ка Шмиту. Па нека ЕУ онда, када Република Српска одбије овакву злоупотребу рашчисти са својим неформалним изаслаником Шмитом шта он то ради и како то смије да ради и на који начин се он представља да је оно што није", јасан је Анђелковић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.