Sud BiH

Mahmuljin nije došao na izdržavanje kazne

  • Извор: АТВ
  • 23.11.2022. 19:21

Ratni zločinac Sakib Mahmuljin još nije završio tamo gdje mu je mjesto - iza rešetaka. Nije se pojavio pred Sudom BiH, a krajnji rok je bio danas, potvrđeno je ATV-u iz Suda.

"Sud će preuzeti radnje propisane zakonom kako bi osuđeni Mahmuljin stupio na izdržavanje kazne zatvora“, kažu iz Suda BiH.

S obzirom na to da se njegova lokacija zna, trebalo bi da se traži da Mahmuljin bude isporučen BiH. Ako se to ne ispoštuje, raspisuje se međunarodna potjernica. 

Saučesnik u bjekstvu ratnog zločinca je Sud BiH, poruka je iz Republike Srpske. Od njih nije dobio nikakve zabrane. To je iskoristio. Iako je osuđen na samo osam godina zatvora za stravične zločine, ratni zločinac slobodno šeta Turskom. Tamo je, navodno, zbog liječenja. Mnogi bi prije rekli, turistički. Iz Suda danas nema odgovora na pitanje je li im Mahmuljin dostavio medicinsku dokumentaciju koju je tražio sudski vještak. 

"Zbog čega je sve to bilo odugovlačenje, zato što vještak nije trebalo da traži od Mahmuljina da izvadi nalaze da svoje trenutno zdravstveno stanje pokaže, već da dostavi nalaze o svom zdravstvenom stanju kada je on odlučio da izvrši bjekstvo, da ode u Tursku. Nama je to sve na neki način pokazivalo i govorilo da su svi ti, nažalost, i pravosudni sistem, odnosno Sud da je bio umiješan u tu vrstu nezakonite radnje, a to je bjekstvo“, kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Ovo je još jedan šamar bh. pravosuđu, ismijavanje i novo iživljavanje nad srpskim žrtvama - kažu iz BORS-a. Izrečenom kaznom niko u Srpskoj nije zadovoljan, a sada i to izbjegava. Da postoji pravda u BiH, Mahmuljin bi za monstruozne zločine, kažu, doživotno trunuo u zatvoru.

"A izrečena mu je skoro najniža moguća kazna. I to nekako njegovo bjekstvo se dešavalo upravo kada se obilježavao egzodus i stradanje Srba toga kraja. Tu postoji sprega koja odavno postoji između pravosudnoh sistema BiH koji se tiče krivičnih djela ratnih zločina, procesuiranja ljudi i sprege politike, mislim na muslimansko rukovodstvo u Sarajevu“, poručuje Radan Ostojić, predsjednik Boračke Organizacije Republike Srpske.

Više nego sramotno, tako mnogi ocjenjuju i samo suđenje Mahmuljinu. Čekalo se godinama samo da se proces pokrene. Onda je dobio kaznu od 10, da bi nakon žalbe kazna bila smanjena na osam godina. Na teret su mu stavljeni stravični zločini nad Srbima na području Ozrena i Vozuće. U tim zločinima, muslimanskim snagama pomagali su zloglasni mudžahedinski odredi. Njihove pripadanike su kasnije bošnjački lideri, poput Šefika Džaferovića, za ratne zasluge nagradili i bh. državljanstvom.