Marčeta: OHR da ode, narodi da se dogovore

  • 12.03.2021. 12:31

Predsjednik Inicijativnog odbora Krovne asocijacije Srba u Federaciji BiH /FBiH/ i Udruženja Srba povratnika u Drvar Mile Marčeta rekao je da OHR treba da ode i da ne bude imenovan novi visoki predstavnik, dodajući da je potrebno da se po principu ravnopravnosti o svim pitanjima dogovaraju konstitutivni narodi u BiH - Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Marčeta je na konferenciji za novinare u Banjaluci takve zahtjeve ilustrovao i lošim položajem Srba povratnika u FBiH, navodeći da se u tom smislu osjeti opstrukcija i nazadovanje u odnosu na period kada je taj proces počeo i kada je postojala podrška međunarodne zajednice.

"Ogorčeni smo na rad visokih predstavnika u smislu povratka i zaštite povratnika. Nijedan na tom planu nije učinio ništa. Zašto se, između ostalog, nisu pozabavili time da je na Policijsku stanicu u Drvaru postavljena zastava sa šahovnicom, koja iritira i izaziva negativne osjećaje kod Srba povratnika? OHR treba da se ugasi i mi ćemo se boriti za prava Srba u FBiH. Apelujemo na jedinstvo Srba u FBiH", rekao je Marčeta.

On je istakao da Srbi povratnici u FBiH podržavaju srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i institucije Republike Srpske u vezi sa nedavno usvojenim zaključcima u kojima Narodna skupština, između ostalog, traži odlazak OHR-a i visokog predstavnika.

Marčeta je rekao da je simptomatično što opozicija u tom smislu ne pokazuje patriotizam u vezi sa odlukama republičkih institucija.

On je naglasio da visoki predstavnici stalno rade na štetu Srba čineći zlo u sprezi sa bošnjačkim političarima, te u organe vlasti u FBiH postavljaju one koji nisu istinski predstavnici Srba i povratnika.

On je dodao da su visoki predstavnici nametali zakone na štetu Srba u BiH, te u brojnim slučajevima kršili njihova ljudska prava.

Marčeta je zahvalio srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Republici Srpskoj i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć koju pružaju povratnicima.

"Da nije njih, već bismo do sada napustili FBiH", rekao je Marčeta.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок