Mile Marčeta

"Srbi u FBiH prodaju imovinu da bi preživjeli"

  • 29.09.2019. 11:23

Srbi u Federaciji BiH (FBiH) prodaju svoju imovinu da bi preživjeli, a najteže je onima koji žive u Livnu, Kupresu, Mostaru i Bugojnu, gdje su manjina, izjavio je Srni predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u FBiH Mile Marčeta.

Marčeta je zamolio institucije Republike Srpske i Srbije da pomognu Srbima koji žive u opštinama u FBiH u kojima su manjina, jer bez pomoći neće moći da opstanu.

On je istakao da su Srbi u Drvaru, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Bosanskom Pterovcu, povratničkim opštinama u FBiH, neizmjerno zahvalni Republici Srpskoj i Srbiji za pomoć koju im pružaju, te ocijenio da bi ona trebalo da bude u kontinuitetu.

"Trebalo bi osnovati neki Fond, jer u FBiH ima Srba koji pripadaju opštinama Livno, Kupres, Mostar i o tim Srbima gotovo niko ne vodi računa", rekao je Marčeta.

On je istakao da su Srbi iz Livanjskog kantona i Kupresa zapostavljeni, a da je ovaj gradić prije odbrambeno-otadžbiskog rata većinski bio srpski.

"U Livanjskom polju, u srpskim selima Gubin, Sajković, Provo, Čaprazlije, Srbi nemaju ni puteva, ni vode, niti prodavnice. Doktoru idu u Livno koje je udaljeno oko 40 kilometara", objasnio je Marčeta.

Prema njegovim riječima, život u tim selima je veoma težak za malobrojne srpske povratnike i tom narodu treba pomoć da bi opstali na svojim ognjištima.

"Najtragičnije je da Srbi, koji ostaju u FBiH, svoju imovinu moraju da prodaju kako bi preživjeli", istakao je Marčeta.

On je naveo da je Drvar, poslije rata, podijeljen između kantona, da je 10 sela pripalo opštini Bihać i da o tim Srbima niko ne vodi računa.

"To su sela prema Martin Brodu i prema Kninu", rekao je Marčeta.

On je napomenuo da Srpska pravoslavna crkva u Livnu naredne godine obilježava 800 godina postojanja, a nije dobila nijedan pfening, što smatra alarmantnim, dok je kantonalna vlast nebrojeno puta pomagala samostane i katoličke crkve.

"To govori da oni koji drže konce u Livanjskom kantonu poštuju samo svoje i drže do svoga, a sve druge omalovažavaju", smatra Marčeta.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)