Ambasador SAD-a u BiH

Marfi: Nisam ovdje da bih ukidao Republiku Srpsku

  • Извор: СРНА
  • 08.04.2022. 15:17

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država /SAD/ u BiH Majkl Marfi rekao je danas da Sjedinjene Države i on nisu u BiH da bi ukidali Republiku Srpsku.

Marfi je naveo da SAD podržavaju teritorijalni suverenitet, integritet i multietnički karatkter BiH, da žele da vide funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije u kojoj lideri i predstavnici svih strana rade u duhu saradnje i prijateljstva.

"Želimo da vidimo i funkcionalne, efikasne i odgovorne entitete", rekao je Marfi novinarima u Banjaluci, te istakao i kako se "on ne miješa u unutrašnji politički život u BiH".

On je izrazio zabrinutost SAD zbog određenih izjava i postupaka koje su preuzimali zvaničnici vlasti u Republici Srpskoj, da nisu presretni time što je došlo do usvajanja zakona o državnoj imovini.

Na pitanje o mogućnosti praktičnih reakcija SAD zbog navedenih odluka, Marfi je odgovorio da "imaju niz sredstava na raspolaganju koja će, ukoliko bude potrebno, koristiti na način i u vrijeme kada bude potrebno".

Američki ambasador je rekao i da ne smatra da zapadne sile pokušavaju u BiH stvoriti vještačku krizu, već su, kako je ocijenio, političku krizu u BiH kreirali njeni političari.

Odgovarajući na pitanje o razlozima uvođenja sankcija SAD Alternativnoj televiziji /ATV/, Marfi je rekao da su one uvedene zbog poslovne prakse ATV-a, a ne zbog novinara ili uredničke politike.

Odgovarajući na pitanje da li je razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, a u kontekstu izjave ministra spoljnih poslova Mađarske da se sa Dodikom treba razgovarati a ne o njemu razgovarati, Marfi je rekao da je sa Dodikom razgovarao ubrzo nakon dolaska u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li Rusija učestvuje u Savjetu za implementaciju mira /PIK/, Marfi je rekao da Rusija ne učestvuje na sastancima Upravnog odbora PIK-a, da nije uplatila članarinu prema OHR-u, što se primjenjuje za sve članice, pa je za pretpostaviti da se povukla.