Сања Вулић

"Марфи узео под скуте Суд и Тужилаштво БиХ"

  • Извор: СРНА
  • 31.10.2023. 18:15

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи непрестано ради на ревизији Дејтонског мировног споразума и да је "узео под скуте" Суд и Тужилаштво БиХ.

Вулићева је подсјетила да се предсједнику Републике Српске Милораду Додику суди по непостојећем закону њемачког туристе Кристијана Шмита, чије именовање за високог представника у БиХ није потврђено резолуцијом Савјета безбједности УН.

"Поставља се питање како Тужилаштво и Суд могу да суде некоме по непостојећем закону, а ми у Парламентарној скупштини нисмо гласали за измјене Кривичног закона по којем се суди предсједнику Српске", рекла је Вулићева новинарима.

Она је пред новинаре заједно са послаником СНСД-а Милорадом Којићем изашла у мајицама са ликом Милорада Додика и поруком "Ми знамо шта бранимо, они не знају шта нападају", чиме су, како каже, жељели да пруже отпор неуставном раду Тужилаштва БиХ.


Кошарац: Фон дер Лајен неће имати прилику да чује реалан приказ односа - то је неприхватљиво

Кошарац: Фон дер Лајен неће имати прилику да чује реалан приказ односа - то је неприхватљиво

Вулићева је навела да су данас послате двије поруке, од којих се једна односи на Марфија и ревизију Дејтонског споразума, док је друга да је СНСД опредијељен за пут ка ЕУ, што скоријим испуњавањем 14 приоритета.

Она је додала да постоје ставови који долазе од ЕУ и са којима се не слаже, као што су уцјене.

"Били сте свједоци када нам нису дозвољавали огромне пројекте, јер нисмо пристајали на уцјене. Не слажем се ни са уплитањем /шефа делегације ЕУ у БиХ Јохана/ Сатлера у законодавну власт. Ми смо бирани посланици и не може нам он креирати како ће који закон изгледати", рекла је Вулићева.

Она је истакла да изјаве Марфија о заштити суверенитета БиХ нису у складу са његовим константним нападима на један од ентитета у БиХ, подсјећајући да је Устав јасно рекао да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

"Чињеница да је предсједник Републике Српске Милорад Додик трајно опредијељен за дејтонску БиХ и поставља се питање како неко ко се залаже за дејтонску БиХ може бити главни кривац?", упитала је Вулићева.


Опречне информације о убиству у Сарајеву: Са бицикла осули рафал?

Опречне информације о убиству у Сарајеву: Са бицикла осули рафал?

Она је навела да Шмиту, Марфију и неким другим који долазе у БиХ није стало ни до Срба, ни до Хрвата и Бошњака, већ само до њихових интереса, истичући да "дио међународне заједнице на челу са Марфијем јуриша на сва богатства БиХ".

"Није поента у имовини БиХ, за коју знамо какви су наши ставови. Овдје је ријеч о чињеници да Шмит са одређеним приватницима жели да приватизује шуме да би и кисеоник почео да нам наплаћује и то су информације из његовог кабинета, јер није да сви тамо ћуте", нагласила је Вулићева.

Она је навела и да се озбиљним политикама и дијалогом између политичких актера могу превазићи све кризе и остати у оквирима дејтонске БиХ која једина има будућност.

Говорећи о тачки дневног реда која се односи на давање сагласности за ратификацију Уговора о финансирању закљученог између Републике Српске, БиХ и Европске инвестиционе банке за пројекат медицинског комплекса Бањалука, Вулићева је рекла да су представници "тројке", након што су имали увид у доказе да у тај пројекат није укључена особа са црне листе САД, обећали да ће гласати за ову тачку.


Метеоролози РХМЗ открили каква би зима могла бити

Метеоролози РХМЗ открили каква би зима могла бити

"Колеге су се извиниле и рекли су да нису знали за то и да им је жао што су угрозили здравље свих грађана Републике Српске који користе здравствену заштиту Универзитетског клиничког центра Републике Српске, те да ће подржати", рекла је Вулићева.

Она је додала да ће се на једној од наредних сједница наћи европски закони, као и да је приоритет закон о спречавању прања новца.

"Када постоји договор и компромис, а не уцјена брзо се договоримо и изгласамо како друге, тако и европске законе", закључила је Вулићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија