Poslanik SNSD-a

Mazalica: Sve što je CIK uradio je pogrešno, ne zaslužuju da rade taj posao

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2022. 17:41

Sve što je CIK uradio u ovom slučaju je pogrešno i oni apsolutno ne zaslužuju da rade taj posao jer su potpuno kompromitovani i diskreditovani.

Poručio je ovo Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što jeApelaciono vijeće Suda BiH donijelo odluku kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda Parlamenta BiH proglašen važećim i ukinulo odluku CIK-a.

"Bilo ko je iole pravnik i bavio se pravom u životu kada je vidio žalbu koju je uputio snsd i snj nov bursać mogao je da shvati da je ovo neminovan ishod događaja i da je jedina normalna i logićna odluka Apelacionog vijeća Suda BiH da poništi odluku CIK-a", rekao je Mazalica za ATV.

"Nisam gledao njihovu odluku, ali mislim da su oni već u proceduri odbili odluku CIK-a. Naročito poslije pogrešne primjene materijalnog prava i pogrešnog tumačenja samog Izbornog zakona i izbornih pravila koje je sam CIK naložio prema kojima je nama i Narodnoj skupštini dao da biramo delegate u Dom naroda", dodao je on.

Kako kaže, očekuje sada optužbe od strane opozicije, ali ovo je još jedan dokaz da je CIK pogodovao upravo opoziciji.

"Sad će vjerovatno opozicija reći kako je odluka pogodovala SNSD-u, kako je neko dobar sa CIK-om, međutim očigledno je da je CIK u ovom slučaju pogodovao PDP-u. Nije postojala nedvosmislena volja glasača da ipak zaokruži tu političku partiju na listu i njihovbe kandidate", kaže Mazalica.

On je saglasan sa riječima predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da članovi CIK-a treba da budu smijenjeni i da krivično odgovaraju.

"Kao što je već najavio predsjednik SNSD-a svi članovi CIK-a koji su glasali na ovaj način biće smijenjeni i naravno da će protiv njih biti pokrenute krivične prijave. Vjerujem da će u slučaju Vlade Rogića i Irene Hadžiabdić, ljudi koji su normalno glasali, ne mogu prejudicirati, ali mislim da oni treba da nastave da rade kako su do sada radili jer su imali dovoljno razuma da se odupru ovoj odluci koja je bila potpuno nezakonita i politički motivisana. Ona je imala za cilj, ne samo da naruši izborni proces u Republici Srpskoj i NSRS već da grubo oblikuje i modifikuje ustavno-pravni sistem zato što je taj četvrti delegat jako važan za odbranu ineteresa Republike Srpske" poručuje Mazalica i dodaje:

"Oni su trebali poništiti kompletnu proceduru i da onda NSRS ponavlja proceduru jer tako je naloženo Izbornim zakonom. Nisu smjeli da oni uzimaju i prebiraju glasačke listiće koji je važeći, koji je nevažeći.  Čak ni u ovim neposrednim izborima oni nemaju pravo da samoinicijativno otvaraju glasačke kutije bez žalbe, bez donošenja odluke o ponovnom glasanju, da rade ono što su uradili sada, a pogotovo nemaju jer se radi o posrednim izborima koji se odvijaju u Parlamentu".

Pojašnjava da je CIK naveo mnoštvo pogrešnih argumenata koji se kose sa zdravim razumom.

"To smo mi sve naveli u ovim žalbama i one su pogodile suštinu i sve ijedan navod i argument CIK-a je oboren i da je samo jedan bio sporan ta odluka ne bi mogla proći. U ovom slučaju sve što su uradili je pogrešno i apsolutno ne zaslužuju da rade taj posao jer su potpuno kompromitovani i diskreditovani u pravnoj struci uopšte", zaključio je Mazalica.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм