Dunja Mijatović

Migrante raspodijeliti i na prostor Republike Srpske

  • 12.12.2020. 11:01

Savjetnik za ljudska prava Savjeta Evrope, Dunja Mijatović, kazala je da bi entiteti FBiH i Republika Srpska, trebali ravnomjernije dijeliti odgovornost za smještaj migranata i azilanata.

Ovom izjavom, Mijatovićeva traži i raspoređivanje i po Republici Srpskoj u vidu organizovanja kampova.

"Vlasti BiH moraju hitno osigurati da se zadovolje osnovne potrebe poput adekvatnog smještaja i pristupa zdravstvenoj zaštiti, hrani, vodi i odjeći", rekla je u pismu šefu bh. vlade Zoranu Tegeltiji i ministru bezbjednosti Selmi Cikotiću.

Srpska ima svoje mišljenje po pitanju migrantskih kampova na njenom prostoru, te se od samog početka odnosi humano prema svakom stranom državljaninu koji prolazi kroz Republiku Srpsku.

Podsjetimo, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ostaje pri stavu da na njenoj teritoriji nema organizovanja kampova za boravak migranata, te da i oni to znaju i da se usmjeravaju na druge destinacije.

Dodik je naveo da su migranti problem koji je uvezen na ove prostore, da ti ljudi dolaze iz EU, prelazeći Bugarsku i Grčku, što opterećuje cijeli sistem.

"Ostajemo pri svom stavu da nismo spremni da prihvatimo organizaciju kampova za boravak migranata, ali odnosimo se humano prema njima i svakome ko prolazi ovuda pokušavamo da pomognemo pružanjem podrške, hrane, vode i drugog što trebaju", rekao je Dodik.

Dodik je upozorio da je zimski period posebno težak za migrante, ali i cijeli sistem, koji se bori sa krizom.

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)