Предсједник Хрватске

Милановић поздравио договор СНСД, ХДЗ и "Тројке" и оптужио Американце за опструкцију

  • Извор: Агенције
  • 23.01.2024. 17:21

Предсједник Хрватске Зоран Милановић осудио је саопшење Амбасаде САД-а у БиХ у којем се наводи да се измјена начина бирања чланова Предсједништва БиХ не може промијенити без измјена Устава БиХ те је поздравио договор СНСД, ХДЗ БиХ и "Тројке".

- Изјаве, попут оне из Амбасаде САД-а у Сарајеву, које измјене Изборног закона непотребно везују уз измјене Устава БиХ, Хрватској су неприхватљиве и могу се тумачити као покушај опструкције рјешења које би хрватском народу осигурало равноправну и легитимну заступљеност у органима власти БиХ - наводи се у саопшењу.

Милановић је задовољан договором из Лакташа представника ХДЗ-а, СНСД-а и Тројке у вези изборне реформе.

- Договор о измјени Изборног закона БиХ, који је на добром путу да буде постигнут након недавног састанка лидера ХДЗ-а БиХ, СНСД-а, СДП-а, НиП-а и НС-а, једини је исправан пут и једини начин да се стабилизује политичка ситуација у БиХ. Приједлог измјена Изборног закона БиХ, о којима разговарају демократски изабрани представници власти БиХ, гарантовао би хрватском народу у БиХ право бирања свог представника у Предсједништво БиХ, односно да хрватски народ буде легитимно представљен у највишем органу БиХ - наводи се у саопштењу.

Милановић каже да хрватски народ у БиХ још увијек нема "легитимног представника" у Предсједништву БиХ те да је из тог разлога измјена Изборног закона приоритет који сматра важним кораком према осигурању права Хрвата и постизању стабилне и функционалне БиХ.

- Све досадашње интервенције у изборно законодавство БиХ које су долазиле са стране или су биле наметане БиХ мимо воље изабраних представника трију конститутивних народа, на жалост, нису допринијеле стабилизацији и бољем функционисању БиХ. Штовише, додатно су претварале БиХ у протекторат и кочиле су демократски напредак БиХ стварајући незадовољство и отпор - наводи се.

Додаје да је због тога неугодно изненађење да се покушава отежати или чак спријечити договор о измјени Изборног закона.

- Само договор три конститутивна народа може осигурати стабилност и функционалност БиХ, као и њен улазак у ЕУ што Хрватска годинама заговара и подржава. Изабране представнике власти у БиХ позива да самостално наставе разговоре и договоре се о измјенама Изборног закона - саопштено је из канцеларије хрватског предсједника.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: