Dodjela paketića

Ministar SDA Edin Ramić preispituje "štetnost" Djeda Mraza

  • Извор: СРНА
  • 14.12.2022. 19:54

Sindikalna organizacija Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica Federacije BiH (FBiH) zatražila je odobrenje za organizovanje dodjele paketića za djecu članova sindikata, ali resorni ministar Edin Ramić (SDA) to nije odobrio dok se svi ne izjasne da ih to ne vrijeđa.

U odgovoru predsjedniku Sindikalnog odbora Ramić je rekao da odobrenje za organizovanje mogu dobiti nakon što sprovedu anketu među zaposelnima u ministarstvu.

"Vezano za Vaš zahtjev za korištenje sale Ministarstva i dodjelu novogodišnjih paketića za djecu zaposlenih, čiji su roditelji članovi Sindikalne organizacije te organizaciju zabavnog programa, u okviru kojeg će Djed Mraz uručiti poklone djeci, potrebno da je da dopunite Vaš zahtjev", napisao je u obrazloženju Ramić.

On smatra da se mora sprovesti anketa među zaposlenim da bi se utvrdilo vrijeđa li ta manifestacija nekoga od radnika Ministarstva, prenose mediji.

"Naime, imajući u vidu princip nediskriminacije i poštivanja prava i sloboda svih zaposlenih ministarstva, potrebno je da sprovedete anketu među svojim članovima o prihvatljivosti takve vrste zabave u prostorijama ministarstva s obzirom na to da pojedini najavljeni sadržaji mogu vrijeđati vjerske osjećaje nekih zaposlenih i/ili njihove djece. Po okončanju navedene ankete, sa rezultatima iste dopunite predmetni zahtjev koji će potom biti razmotren", poručio je Ramić Sindikatu.

Krajem prošle godine u Zenici je bio postavljen bilbord na kojem je pisalo "Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka".

Jedno vrijeme je i u Sarajevu Djed Mraz bio zabranjen u vrtićima. Čak su u nekoliko opština došli na ideju da bošnjačkoj djeci darove dijeli "Djed Hidžr" koji nije stizao na sankama, već u fijakeru.


Тагови: