Otvoren prostor za nova radna mjesta

Nakon 16 godina: BiH i Turska potpisale sporazum o slobodnoj trgovini

  • 04.05.2019. 19:04

Nakon 16 godina, BiH i Turska su potpisale novi sporazum o slobodnoj trgovini. Sporazum su prošlog četvrtka u Ankari parafirali turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i srpski član i predsjedavajući bh. Predsjedništva, Milorad Dodik. Ovim sporazumom će biti otvoren prostor za nova radna mjesta, ocjenjuje Dodik.

“Želim još jednom da potvrdim uspješnost posjete, koja se ostvarila kroz potpisivanje sporazuma o trgovini, koji podrazumijeva određene preferencije i privilegije za BiH, a time i Republiku Srpsku, i mogućnost da po posebnom tretmanu možemo da izvozimo 15.000 tona mesa što podrazumijeva značajnu proizvodnju koja se ovdje može organizovati u BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj”, kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pristup tržištu je sada slobodan u oblasti usluga i javnih nabavki, što će otvoriti prostor za direktne investicije iz Turske. Starim sporazumom nisu bili obuhvaćeni ulje, glukozni šećer i brašno - koji se sada mogu izvoziti u neograničenim količinama. Čak i ako turska Vlada odluči da uvede uvozne kvote - biće više nego dovoljno prostora za buduće izvoznike na tursko tržište, uvjeravaju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH. Kažu da je novi sporazum mnogo bolji od starog, i da će značajne koristi osjetiti i Republika Srpska.

“Poznato je da je primarna proizvodnja u Republici Srpskoj mnogo jača i bolja nego u Federaciji, i svaki proizvod ako se prodaje finalni - sirovinska baza je iz Republike Srpske u dobroj mjeri, iako se prerađuje u Federaciji. Ako se izvozi kao primarni proizvod, to je još bolje - to se odnosi na pšenicu, brašno i slične proizvode”, kaže Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Zadovoljno trljaju ruke i privrednici u Republici Srpskoj. U mesnoj industriji, na koju otpada značajan dio izvoza, nadaju se da će u budućnosti imati iste uslove kao izvoznici brašna i pšenice. Otvara nam se tržište sa više od 80 miliona ljudi, ali ćemo morati da pojačamo naše proizvodne kapacitete, poručuju iz Privredne komore Srpske.

“Kada gledamo sektor mesne industrije, daju se daleko veće mogućnosti nego što smo do sada imali kada je u pitanju izvoz mesa. To predstavlja daleko veće količine nego što mi trenutno imamo, tako da je sada uslovno rečeno na našim proizvođačima da se prilagode novim uslovima”, kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH za prošlu godinu, Turska je sedmi najveći uvoznik u BiH. Što se izvoza tiče, na toj listi Turska je osma. U spoljnotrgovinskom bilansu sa ovom zemljom, Republika Srpska učestvuje sa nešto više od 12 odsto.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)