Zaključci sastanka u Beogradu

Šarović: Data šansa principima slobodne trgovine

  • 25.07.2018. 16:31

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je zaključcima sa današnjeg sastanka u Beogradu data šansa principima slobodne trgovine, ali i Prištini da izađe iz jedne vrste samoizolacije u koju se stavila uvođenjem ovih nepotrebnih i spornih mjera.

Šarović je nakon sastanka ministara zaduženih za trgovinu, poljoprivredu i ekonomiju Srbije, BiH i Makedonije, kao i resornog predstavnika Crne Gore, rekao da je samoproglašeno Kosovo djelimično ukinulo zaštitne mjere na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, i to nakon pritiska zemalja Cefte i ovog sastanka, ali da to nije dovoljno i da očekuje da narednih dana dođe do potpunog ukidanja tih mjera. 

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da su povučene prethodno donijete mjere dodatnih carina za 30 odsto. 

"Prištinske mjere su u suprotnosti sa pravilima Cefte i nanesena je šteta i Cefti kao zoni slobodne trgovine, zemljama pojedinačno, ali i privrednicima koji posljednjih dana nisu mogli da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine", dodao je Šarović. 

On je naveo da je na sastanku zatraženo da se ukinu i druge ranije donesene mjere: dodatne akcize na građevinske blokove i brašno iz Srbije, na mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, te tehničke prepreke za izvoz piva iz Crne Gore. 

Sastanku u Beogradu, osim Šarovića, prisustvovali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupče Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.