Feberacija BiH

Namjenska industrija od 2012. pravi teško naoružanje za Bošnjake

 • 23.06.2018. 20:19

Namjenska industrija Federacije BiH od sredine 2012. godine planski, po nalogu SDA, tajno radi na izradi teškog naoružanja i municije za potrebe paravojnih formacija Bošnjaka u slučaju izbijanja novih sukoba, navodi se u dokumentima stranih obavještajnih službi koji su u posjedu RTRS-a.

"Na više tajnih lokacija u djelovima FBiH koje kontrolišu Bošnjaci skladišti se teško naoružanje, municija i streljačko naoružanje. Oruđa i oprema se u dijelovima prebacuju na tajne lokacije gdje se skladište i sklapaju", navedeno je u ovim dokumentima. 

U dokumentima se navodi da za plan i aktivnosti u vezi sa naoružavanjem paravojnih struktura oko SDA zna mali broj ljudi u vrhu ove stranke, među kojima su Denis Zvizdić, šef Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić Osmica i nekadašnji generali takozvane Armije BiH Atif Dudaković i Ramiz Dreković. 

RTRS podsjeća na ranije prijetnje lidera SDA Bakira Izetbegovića haubicama, puškama, raketnim sistemima, proizvedenim na teritoriji FBiH. 

"Radićemo to za tržište, ali i za ne daj Bože", rekao je Izetbegović. 

Osim njega, i premijer FBiH Fadil Novalić se "hvalio" rezultatima federalne Vlade pred stranačkim kolegama da raste vojna namjenska industrija i to ne samo zbog izvoza. 

"Vi ste svjedoci da namjenska industrija ne služi samo izvozu. Ona povećava sigurnost naše zemlje u momentu kada se i Srbija i Hrvatska naoružavaju. Mi smo u ovom mandatu završili proizvodnju samohodnih haubica 155 milimetara, proizvodnju puške. Naše granate danas umjesto 20 kilometara lete 42. Idemo na 50 kilometra", govorio je Novalić. 

U dokumentima se tvrdi da je 2012. godine tajno izneseno i uskladišteno teško oružje, topovi i haubice - dva do tri diviziona velikog dometa, VBR-dva diviziona raznih kalibara, kao i municija za njih. 

Isti izvor navodi da se u rejonu Hadžića i Pazarića nalaze skladišta sa nekoliko miliona metaka streljačke municije raznih kalibara. 

Za navedene lokacije zna samo mali broj ljudi, koji su pod kontrolom šefa OBE Mehmedagića Osmice. O ovome su izlagali Atif Dudaković i Ramiz Dreković, zajedno sa Osmicom, kod Bakira Izetbegovića, tokom sastanka u februaru u Sarajevu, prenosi RTRS. 

Isti izvor ističe da ovo potvrđuje navode da je OBA pod potpunom kontrolom SDA, te da je aktivno uključena u destabilizaciju prilika u Republici Srpskoj, zajedno sa liderima bošnjačkih partija i pojedinim političarima iz Srpske, prije svega SDS-ovim šefom izbornog štaba Draganom Mektićem, koji je uključen i poznaje samo dio ovog djelovanja, prije svega, onaj o britanskim obavještajcima.  
 

 • 21:00 Серија: Од јутра до сутра

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 21:45 Серија: Ко те шиша

  'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 22:20 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:35 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

 • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

  Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.