Đorđe Radanović

Napad na staru crkvu u Mostaru - kršenje prava Srba na vjeroispovijest

 • Izvor: Srna
 • 12.08.2022.13:43

Vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru nije samo napad na bogomolju, već je riječ o kršenju osnovnog ljudskog prava – prava na iskazivanje vjeroispovijesti 3.000 Srba koji žive u ovom gradu, izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

- Tih 3.000 Srba koji žive u Mostaru sada nemaju hrabrost da idu u crkvu i posjećuju groblja koja se stalno skrnave i oštećuju. Oni u strahu sada razmišljaju kada će otići u svoju crkvu i kada će moći da upražnjavaju osnovno, Ustavom zagarantovano pravo iz Dejtonskog sporazuma – iskazivanje vjeroispovijesti - istakao je Radanović za Srnu.

On je ponovio da je pravoslavlje ugroženo u FBiH, jer ne postoji kanton u kom nisu oštećena pravoslavna groblja, polupani prozori bogomolja, koje su išarane sprejevima, opljačkane.

Radanović ističe da ishod obično bude da se uviđajem utvrdi da je počinilac "neki maloljetnik ili lice koje je imalo potrebu da ukrade novac".

Prema njegovim riječima, ovdje je u pitanju generalan odnos vlasti FBiH prema pravoslavlju, koji se prenosi i na maloljetna lica, ali i na ponoljetna, pa svaki musliman ili rimokatolik pomisli da je potpuno prirodno da se može oštetiti pravoslavni objekat, a da se ne odgovara za takvo djelo.

Radanović je naveo da je Crkva rođenja Presvete Bogorodice smještena na lijevoj obali, gdje je većinsko bošnjačko stanovništvo, te dodao da je prije mjesec dana bio napad na pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići, na zapadnoj obali, gdje u većini žive Hrvati.

On je podsjetio da je Staru crkvu u Mostaru, zajedno sa pravoslavnim grobljem na Bjelušinama, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

Nepoznati počinioci provalili su jutros vrata Crkve rođenja Presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi, te opljačkali crkvu.


 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.