Negativno mišljenje za prijedlog Zakona o izboru sudija Ustavnog suda

  • 14.05.2020. 18:28

Četiri člana Ustavnopravne komisije PD PS BiH iz SNSD-a i HDZ-a koji su i predlagači zakona bila su za, protiv su bile četiri ruke iz SDA, SDP-a i DF-a, dok je član SDS-a Dragan Mektić uzdržan. Neshvatljivo je podaničko ponašanje i još jedna izdaja SDS-a, poručila je jedan od predlagača ovog Zakona i šef kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Snježana Novaković Bursać. 

Razočaravajuće je, kaže, da je SDS-ov Dragan Mektić bio uzdržan jer su 2006. godine klubovi SDS-SNSD tada predlagali ovaj zakon. Poslanici SNSD-a dosljedno sprovode odluke Narodne skupštine Republike Srpske i incijativa za donošenje pomenutog zakona bila jedan od zaključaka parlamenta Srpske, iako to Mektić uzaludno osporava, poručuje Novaković Bursać. 

"Ono što je nama najbitnije je samim prijedlogom i zašto smo to uradili je da vratimo suverenitet i praktično da Ustavni sud počne da radi onu funkciju koja mu je u Ustavu namijenjena, a to je da tumači odnosno da usklađuje sve zakone i podzakonske akte u skladu sa Ustavom, a ne da vrši neku proširenu nadležnost u smislu tumačenja Ustava tamo gdje ga praktično nema", kaže Snežana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Ovaj zakon ima ustavni temelj, jasna je član komisije iz HDZ-a Borjana Krišto. Vrijeme je, kaže, da BiH preuzme svoju odgovornost kada je riječ o imenovanju sudija u Ustavnom sudu BiH.

"U prijedlogu Zakona mi smo napravili sve ono što je potrebno BiH kada je u pitanju jedna ovakva institucija i ne vidim razloga da ovaj zakon nije podržan. Ali očito je poruka drugačija i očito neko želi da ovom BiH još uvijek upravljaju stranci na prijedlog neke većine koja ovdje postoji i time se šteti interesima BiH i nas koji ovdje živimo", kaže Borjana Krišto, član Ustavnopravne komisije PD PS BiH.

Glasanje poslanika SDS-a Dragana Mektića je krajnje sramno, skandalozno, negativno i suprostavljeno nacionalnim i državnim interesima Republike Srpske, poručuje portparol SNSD-a Radovan Kovačević. Potpuno je jadno i licemjerno, kaže, da se Mektić usudio da takav skandalozan i sraman potez opravdava pozivanjem na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, jer je ranije rekao da ga ne zanima šta i kako odlučuje parlament Srpske. 

"Mislim da se ovim današnjim potezom SDS potpuno razotkrio kao ambasador i predstavnik onih snaga koji žele nestanak Republike Srpske i koji joj žele sve loše", kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Strane sudije rade samo na štetu Republike Srpske, jasan je SNSD-ov Srđan Mazalica. Ukoliko oni odu, kaže, Ustavni sud neće moći da donosi takve odluke i zato je od ključne važnosti da se ne dozvoli da taj sud radi ono što je do sada radio. 

"Ustavni sud neće donositi odluke poput ukidanja Dana Republike, poput najnovije odluke zbog koje smo i ovo sve i donijeli koja se odnosi na zemljište u vlasništvu Republike Srpske i mnoge druge sporne odluke koje su pogubne za Republiku Srpsku", kaže poslanik SNSD-a u NSRS, Srđan Mazalica.  

Upravo ta odluka Ustavnog suda iz februara po kojoj se poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom BiH bila je povod za prijedlog ovog zakona. 

Narodna skupština Srpske usvojila je na posebnoj sjednici Informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka koje su usaglasili predsjednici parlamentarnih stranaka.

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм