Nebojša Radivojša

Neizučavanje srpskog jezika u Glamoču - jedan od problema povratnika

  • 22.09.2020.17:43

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša izjavio je da je jedan od najvećih problema ove lokalne zajednice uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava na poligonu "Barbara", koji je pod ingerencijom Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, kao i neizučavanje srpskog jezika i nacionalne grupe predmeta za đake Srbe.

"Iako djeca u Drvaru i Grahovu imaju nacionalnu grupu predmeta i srpski jezik, nažalost, djeca srpske nacionalnosti u Glamoču do danas nisu uspjela da dobiju to pravo, koje je Ustavom zagarantovano", rekao je Radivojša nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i načelnicom Drvara Dušicom Runić u Istočnom Sarajevu.

Radivojša je napomenuo da su ovi problemi stari više od 20 godina, a tokom sastanka sa Tegeltijom bilo je riječi o tome kako Savjet ministara može direktno uticati na pomoć i život u ovim lokalnim zajednicama.

"Mi smo zaista lokalne zajednice koje su dosta odbačene i od Federacije BiH i od kantonalnih vlasti. Pomoć koju dobijaju ove lokalne zajednice su nemjerljivo veće od Republike Srpske i Vlade Srbije, nego što to dobijamo od Federacije i od kantona. Nadam se da ćemo poboljšati odnose i da će nam Savjet ministara ubuduće izlaziti u susret i pomagati u rješavanju ovih naših problema", naveo je Radivojša.

Radivojša je zahvalio predsjedavajućem Savjeta ministara za organizovanje sastanka, dodajući da je ovo bila prilika da on i načelnica Drvara iznesu probleme sa kojima se suočavaju u ovim lokalnim zajednicama, te da se pokuša zajednički naći rješenje.