Канцеларија Омбудсмана БиХ отворила предмет

Неједнакост дјеце у вртићима под лупом

  • Извор: Глас Српске
  • 27.02.2024. 07:15

Канцеларија Омбудсмана БиХ јавила је да је отворила предмет на захтјев родитеља чија дјеца похађају приватне вртиће.

Ово је за “Глас Српске” истакао један од координатора Иницијативе да субвенције за јавне и приватне вртиће буду изједначене Бранко Црногорац.

Он је подсјетио да су родитељи протекле седмице упутили дописе Омбудсману БиХ и Кабинету предсједника Републике Српске, односно Сенату Републике Српске, сматрајући да су права дјеце угрожена у погледу непоштовања Конвенције УН-а.  Према мишљењу родитеља, дискриминација се огледа у томе што су финансијски различито третирана дјеца која иду у јавне и приватне вртиће.

- Сматрамо да је веома битно то што се кровна организација за заштиту људских права у БиХ укључила у рјешавање овог питања. Јасно је да немају извршну моћ да исправе грешке надлежних, али њихове прецизне препоруке и дубинска анализа требало би да буду недвосмислен путоказ за све управљачке структуре у граду Бањалука у погледу начина како да се ова једнакост поништи, како тренутно тако и убудуће - истакао је Црногорац.

"Субвенционисање вртића се ставља у исту раван са инфраструктурним пројектима"

Он је додао да наведени политички актери могу у потпуности да занемаре њихове коментаре и савјете, али ће им бити веома тешко да одбране такве ставове у јавности уколико желе да их било ко сматра вјеродостојним заступницима воље грађана.

- Ако и Сенат Републике Српске покрене разговор на ову тему и прослиједи медијима јасне закључке о томе, заиста смо увјерења да би њихово занемаривање представљало тежак политички и морални тег било коме ко се нађе на некој високој јавној функцији - истакао је Црногорац и додао да родитељи чекају одговор Сената.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.