Malverzacije

Nezakoniti konzulati tema i u Predstavničkom domu PSBiH

  • Извор: АТВ
  • 31.01.2023. 19:10

Nelegalni konzulati BiH u Rijeci i Novom Pazaru bili su tema i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentare skupštine BiH. Sve malverzacije Bisere Turković pod lupom su novog Saziva savjeta ministara BIH. Kako je potrošeno 100.00 evra za nerad, dokaze će prikupljati novi Ministar inostranih poslova.

"Imamo informaciju. Još je ne možem kompletirati, brzo ćemo to uraditi dostavićemo u pisanoj formi. Da se u konzulatu u Rijeci nalazi jedna osoba koja ima ugovor o djelu. Istražujemo kako je moguće da se napravi i ko je potpisnik i da li su to zakonite procedure. Najveći je problem što su se ove odluke donosile u vremenu privrmenog finansiranja", rekao je Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH.

Politički uticaj, jedino je objašnjenje zbog kojeg se bivšoj ministrici spoljnih poslova žurilo sa otvaranjem konzulata. Oni koji su joj stajali na putu, sa tog puta je brzo sklonila. Među njima je bivši sekratar Ministarstva, Sihana Čekić Čaušević. Nakon što je odbila da postupi po nezakonitom naređenju, smijenjena je sa te pozicije. 

"Cijenimo da se objekat u Rijeci još uvijek formalno-pravno ne može posmatrati uspostavljenom organizacionom jedinicom Ministarstva bez usvojene izmjene Pravilnika o sistematizaciji, te samim tim Zoran Perković ne može zastupati isti i predstavljati se u svojstvu otpravnika poslova - konzul geranta. Izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva inostranih poslova još uvijek nije usvojena u Savjetu ministara BiH, te se postavlja pitanje o finansijskoj opravdanosti stvaranja dodatnih troškova po osnovu ovog objekta", rekla je Sihana Čekić Čaušević, bivši sekratar Ministarstva.

Bez namjenskih sredstava u budžetu, i bez sistematizacije radnih mjesta, nije bilo moguće pokrenuti konzulate u Rijeci i Novom Pazaru. Instrukcije Bisere Turković po kojim bi se nezakonito plaćali uposleni u konzulatima, odbili su  u Ambasadi BiH u Zagrebu, i generalnom konzulatu BiH u Minhenu. Revizijom su utvrđene nepravilnosti i u konzulatu BiH u Tirani.

Тагови:
  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.