Inspekcijske kontrole

Nepravilnosti sa formiranjem cijena u FBiH, izrečeno 230.350 KM kazni

  • Извор: СРНА
  • 23.03.2022. 13:30

U pojačanim inspekcijama u vezi sa formiranjem cijena i marži shodno odlukama Vlade Federacije BiH (FBiH), federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove od početka godine izvršio je 184 nadzora u kojima je utvrđeno 105 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 206 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 230.350 KM.

"Iako je još uvijek veliki procenat privrednih subjekata kod kojih se bilježe nepravilnosti, inspektori evidentiraju i značajan broj slučajeva smanjivanja ranije povećanih cijena", rekao je glavni federalni inspektor Elmir Ramić.

On je dodao da osim globalnog povećanja cijena sirovina i proizvoda iz uvoza, poskupljenjima i nestašicama u FBiH, nažalost, doprinosi i prevelika potražnja usljed straha građana od nestašice i poskupljenja, zbog čega je apelovao na građane da ne gomilaju zalihe i na taj način i sami doprinesu stabilizaciji tržišta.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopštili su da je, zbog utvrđenih nepravilnosti, kod jednog trgovca naftnih derivata van prometa stavljeno i oduzeto 13.000 litara dizela.

Federalni inspektori izvršili su i 88 kontrolnih nadzora sa ciljem praćenja i održavanja stanja, u skladu sa mjerama Vlade FBiH.

"Svih 12 raspoloživih federalnih tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora od početka marta prioritetno su usmjereni na kontrolu benzinskih stanica po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva i prijavama potrošača“, navodi se u saopštenju.

Federalni tržišni inspektori kontinuirano vrše i kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda s liste od 17 proizvoda obuhvaćenih Odlukom Vlade FBiH.

Uzimajući u obzir ograničen broj federalnih inspektora koji su kontinuirano prisutni na području cijele FBiH, ta federalna uprava se obratila i kantonalnim inspekcijskim organima, koji su izvršili 319 inspekcijskih nadzora.

Prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalnih inspekcija na području FBiH od početka godine do 20. marta izvršeno je 467 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 298 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim teretom od 286.700 KM.


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм