Inspekcijske kontrole

Nepravilnosti sa formiranjem cijena u FBiH, izrečeno 230.350 KM kazni

  • Izvor: SRNA
  • 23.03.2022. 13:30

U pojačanim inspekcijama u vezi sa formiranjem cijena i marži shodno odlukama Vlade Federacije BiH (FBiH), federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove od početka godine izvršio je 184 nadzora u kojima je utvrđeno 105 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 206 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 230.350 KM.

"Iako je još uvijek veliki procenat privrednih subjekata kod kojih se bilježe nepravilnosti, inspektori evidentiraju i značajan broj slučajeva smanjivanja ranije povećanih cijena", rekao je glavni federalni inspektor Elmir Ramić.

On je dodao da osim globalnog povećanja cijena sirovina i proizvoda iz uvoza, poskupljenjima i nestašicama u FBiH, nažalost, doprinosi i prevelika potražnja usljed straha građana od nestašice i poskupljenja, zbog čega je apelovao na građane da ne gomilaju zalihe i na taj način i sami doprinesu stabilizaciji tržišta.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopštili su da je, zbog utvrđenih nepravilnosti, kod jednog trgovca naftnih derivata van prometa stavljeno i oduzeto 13.000 litara dizela.

Federalni inspektori izvršili su i 88 kontrolnih nadzora sa ciljem praćenja i održavanja stanja, u skladu sa mjerama Vlade FBiH.

"Svih 12 raspoloživih federalnih tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora od početka marta prioritetno su usmjereni na kontrolu benzinskih stanica po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva i prijavama potrošača“, navodi se u saopštenju.

Federalni tržišni inspektori kontinuirano vrše i kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda s liste od 17 proizvoda obuhvaćenih Odlukom Vlade FBiH.

Uzimajući u obzir ograničen broj federalnih inspektora koji su kontinuirano prisutni na području cijele FBiH, ta federalna uprava se obratila i kantonalnim inspekcijskim organima, koji su izvršili 319 inspekcijskih nadzora.

Prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalnih inspekcija na području FBiH od početka godine do 20. marta izvršeno je 467 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 298 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim teretom od 286.700 KM.


  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.