Na Jahorini

Nešić otvorio treću konferenciju "Sarajevo Migration Dialogue"

  • Извор: АТВ
  • 08.06.2023. 10:32

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić danas je na Jahorini otvorio treću konferenciju Sarajevo Migration Dialogue koja je okupila predstavnike zemlja regiona i stručnjeke iz oblasti migracija i azila.

Organizatori konferencije su Ministarstvo bezbjednosti BiH i Švedsko predsjedavanje Savjetom Evropske unije uz podršku Međunarodna organizacija za migracije (IOM), koja ima za cilj da definiše konkretne naredne akcije za održivo upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu. 

Ministar Nešić je istakao da će ova dvodnevna konferencija pokriti sve važne aspekte migrantske krize. 

“Prostor Zapadnog Balkana nije samo opterećen ljudima koji su u stotinama hiljada tražili svoj put ka zemljama EU. Zapadni Balkan opterećen je humanitarnim aspektom migrantske krize, političkim izazovima koji migracije nose sa sobom, ali i bezbjednosnim izazovima. Migrantska kriza sa sobom nosi i izazove u vidu raznih oblika kriminaliteta, prije svega u ilegalnom transportu i trgovini ljudima. A gdje kriminal pronađe način za to, pronalazi način da u to uveže i ilegalnu trgovinu drogom, oružjem i drugim ilegalnim aktivnostima“, istako je Nešić. On je izrazio očekivanje da će održavanje ovog skupa na visokom nivou pomoći boljem povezivanju u razumjevanju da zemlje Balkana samo zajedno i jedinstveno mogu se nositi sa ovako velikim problemom. „Problem od kojeg pojedinačno ne možemo okrenuti glavu je problem kojim se zajedno moramo baviti. Zapadni Balkan je na to spreman i uvjeren sam da ćemo to i radom ovde pokazati, zaključio je Nešić.


Medijima su se obratili državni sekretar za pitanja migracija i azila Švedske Anders Hall i zamjenica generalnog direktora za operacije, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) Ugochi Florence Daniels.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок