Министар безбједности

Нешић поручио Конаковићу: Своју неспособност не покушавај пребацивати на друге

  • Извор: АТВ
  • 15.11.2023. 09:43

Поводом јучерашњег саопштења министра иностраних послова БиХ Елмедина Конаковића да ''МИП БиХ пружа активну подршку Министарству безбједности БиХ надлежном за процес евакуације држављана БиХ из Газе'', министар безбједности Ненад Нешић замолио је колегу Конаковића да своју неспособност да правовремено помогне држављанима БиХ, што је законска обавеза МИП-а, не покушава сакрити иза Министарства безбједности.

''Демагогија и позерство министра Конаковића нису ни од какве помоћи држављанима БиХ у Гази. Проблем је очито настао када се требало конкретно и ефикасно радити. Срамота је за БиХ да је више држављана БиХ из ратом захваћеног подручја евакуисао министар иностраних послова Србије него министар иностраних послова БиХ. Надлежност МИП-а БиХ је, према Закону о министарствима и другим органима управе БиХ, заштита држављана БиХ на привременом боравку у иностранству'', истиче Нешић.

Дипломатско-конзуларна представништва у Египту, Израелу, Јордану и Катару, објашњава он, обавезна су да помогну држављанима БиХ и да им обезбиједе путни лист уколико немају важећу путну исправу.

''Ако су се појавили неки рођаци рођака који немају држављанство БиХ, а које Конаковић такође жели да доведе у БиХ, наравно да ће Гранична полиција, Служба за послове са странцима и Министарство безбједности урадити све безбједносне провјере јер је у суштини ријеч о мигрантима. Не пада нам на памет да без безбједносних провјера овдје пуштамо стране држављане који долазе из ратних подручја на којима дјелују терористичке организације'', наглашава Нешић.

Он додаје да министар иностраних послова Елмедин Конаковић није доставио Министарству безбједности списак од 54 особе које желе евакуацију у БиХ, при чему су свега њих 19 држављани БиХ.

''Да нам је доставио та имена, свакако би му одмах дали информацију да ли међу њима има лица, страних држављана, којима не треба дозволити да уђу у авион за БиХ. Овако, на граници ћемо извршити провјеру тих лица и поступити у складу са законским прописима'', наводи Нешић.

Министар Нешић на крају поручује колеги Конаковићу да се убудуће не крије иза Министарства безбједности и своју неспособност не покушава популистички пребацивати на друге.

''Мишљење Европске комисије јасно каже ко ефикасно ради свој посао и рјешава проблеме. Министарство безбједности. Убудуће колеги Конаковићу савјетујем - када нешто не зна да уради нека нам се слободно обрати за савјет, радо ћемо му помоћи. Позерство и популизам су кратког вијека. Ми у томе не желимо да се такмичимо, али смо спремни на такмичење у резултатима рада'', поручио је Нешић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок